Борят мозъчни тумори в уникален център

Художници помагат на Владимир Димитров да спечели битката с рака

Борят мозъчни тумори в уникален център  | StandartNews.com

Варна. Близо 50 творби – изящни, цветни и емоционални, дариха най-добрите варненски художници. Жестът е в помощ на Владимир Димитров в битката му с рака. Освен за него, събраните средства ще отидат и за каузата за създаването на уникален център у нас за лечение на злокачествените мозъчни тумори по метода „специфична имунотерапия”, познат и най-надежден в Европа.

Коварната болест връхлита известния варненски зограф през миналата година. Диагнозата е страшна – злокачествен рак на мозъка. Владо претърпява тежка операция в УМБАЛ „Св.Иван Рилски” при д-р Емануил Найденов. След това има редкия шанс с още само двама българи да отиде в клиниката в град белгийския град Льовен, където се провежда специфична имунна терапия. Лечението на сънародниците, което е 30 000 евро за всеки, е осигурено от фондация „Остани” и лекуващия го неврохирург. Последният ядрено-магнитен резонанс, който е направен на художника, не открива и следа от тумора. Затова пътуванията на зографа до Льовен са по-редки.

Владимир Димитров е автор на възстановки на най-известните културно-исторически паметници у нас – Калиакра, Римски терми, Аладжа манастир, Плиска, Велики Преслав, Червен, Царевград, Перперикон, Старият Пловдив и Трявна. Той е изработил много художествени проекти и карти на наши забележителности, част от илюстрациите в енциклопедичните поредици „Енциклопедия България” на БАН и „Великите българи”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай