Борим рака със 150 млн. от Европа

Десислава Атанасова похвали болницата в Монтана

Борим рака със 150 млн. от Европа | StandartNews.com

Монтана. През 2013 година за здравеопазване у нас се отделят 3,4 млрд. лева, с които могат да се осигурят дейностите, да се предприемат ремонти и да се купува нова апаратура. Това каза в Монтана министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. 150 млн. лв. идват от европейски програми за създаване на центрове за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания. Търговете за доставка на апаратура са минали, текат обжалванията, обясни тя. 16 млн. лева европейски средства се осигуряват от програмата за развитие на човешките ресурси за специализация на млади лекари.

Здравният министър посочи, че Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана е пример за добър мениджмънт. В кризата тя оцелява и привлича пациенти. Атанасова откри  модернизираните отделения по неонатология и акушеро-геникология.

Причината някои болници да закъсват е лошият мениджмънт, а не държавната политика, каза още здравният министър. Те са натрупали задължения далеч преди трите години от мандата на това правителство.

Изпълнителният директор на болницата в Монтана д-р Цветан Тодоров съобщи, че здравното заведение няма дългове, работи с печалба и само може да си осигури средства за ремонти и модернизиране на материалната база. За двете изцяло обновени отделения са вложени 330 000 лева.  С добри заплати се мотивират за работа лекарите и сестрите. Те остават в болницата, не я напускат, допълни д-р Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай