Близо 300 добруджанци трябва да се регистрират по ДДС

Близо 300 добруджанци трябва да се регистрират по ДДС | StandartNews.com

Декларирали доходи пред НАП от над 50 хил. лева

298 добруджанци трябва да се регистрират по ДДС, защото са декларирали доход от над 50 хил. лева за изминалата година пред приходната агенция, съобщиха от офиса й в Добрич. Данъчните напомнят, че всяко данъчно задължено лице, което има оборот или доход, различен от заплата, повече от 50 000 лева през 12 последователни месеца, задължително трябва да се регистрира по ДДС, като заявление за регистрация се подава до 14 число на месеца, следващ месеца, през който е достигнат оборотът за регистрация.

В облагаемия доход попадат хонорари, консултантски възнаграждения, доходи от наем на недвижимо имущество и други. От приходната агенция заявяват още, че ще извършат проверки на тези, които са обявили доходи от над 50 хил. лева и на тези от тях, които не са се регистрирали по ДДС, ще им бъде извършена регистрация служебно.

От приходната агенция съветват хората с такива доходи да се регистрират сами в предвидения от закона срок, защото освен дължимия данък, ще трябва да заплатят и всички лихви за периода. От НАП Добрич напомнят още, че лицата и фирмите, спрели временно дейността си, но регистри рани по ЗДДС, че не са освободени от задължението да подават справка – декларация всеки месец. Задължението им отпада след подаване на заявление и връчване на акт за дерегистрация от приходната агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай