Близо 20 000 деца у нас страдат от аутизъми

Близо 20 000 деца у нас страдат от аутизъми | StandartNews.com

Кампания в подкрепа на деца с аутистичен синдром и техните семейства „Заедно можем повече" стартира в Старозагорско от днес по инициатива на гражданското сдружение „Алтернатива 55" и центърa за рехабилитация и интеграция на деца с това заболяване.

Тя е посветена на Световния ден за информираност за аутизма – 2 април. "Официална статистика няма, но по неофициална информация 1 на всеки 80 бебета се ражда с аутистичен синдром, а от това тежко заболяване у нас страдат 16-20 хил. деца до 16 г.", съобщи шефката на центъра Анастасия Василева. В момента тук 31 деца с аутизъм от Старозагорско получават съвсем безплатно специализирана помощ от логопеди, социални педaгози, психолози. Нещо повече, център „Алтернатива" дава рамо и на техните семейства.

Не тайна, че в повечето случаи майките посвещават целия си живот на своите страдащи деца с всички социални последици от това. „В началото на февруари стартирахме проект в подкрепа на майките на деца с аутизъм – безплатни професионални курсове по приложно изкуство, финансирани от две фондации", съобщи Василева. В едната група ще се обучават по декупаж върху стъкло и порцелан, а другата – по изработка на художествени картички и приложна бижутерия. „Целта е да им дадем някакви професионални умения за надомна работа, която да им носи поне минимални доходи", добави шефката на център „Алтернатива".

рамките на кампанията за информираност и подкрепа на децата с аутизъм и техните родители, която ще продължи един месец, се предвиден срещи с областните и общински власти, посещения в спортни клубове и военни поделения, библиотеки и др.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай