Благоевград ще е част от кандидатурата за евростолица

Благоевград ще е част от кандидатурата за евростолица | StandartNews.com

Благоевград. Общинските съветници приеха единодушно общата кандидатура на Благоевград, София, Перник и Кюстендил за Европейска столица на културата 2019. Те гласуваха „за" на петъчната сесия.

ОбС възложи на Асоциацията за развитие на София да организира подготовката на апликационната форма на столицата, Благоевград, Перник и Кюстендил за конкурса „Европейска столица на културата" през 2019. Директорът на дирекция „Хуманитарни дейности" Христина Шопова бе категорична, че спечелването на надпреварата ще има икономически и социални ползи за града.

Сред акцентите в концепцията са изграждане и възстановяване на културната инфраструктура, създаване на междусекторни партньорства, платформи за подкрепа на творческото преподаване, предприемачество и иновации. Във всеки един от четирите града вече има сформирани екипи от културни и обществени дейци, които разработват проекти по кандидатурата. Те ще бъдат представени пред обществеността, за да може гражданите да се запознаят с концепцията и да я допълнят с предложения.

Мотото на Благоевград в кампанията е „Бъдеще незаменимо". „Градовете, които носят титлата „Европейска столица на културата", се радват на увеличени инвестиции в културата, а след тях водят инвестиции и в други сектори. Това ще доведе до ръст в икономиката", заяви Христина Шопова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай