Благоевград с поклон пред Вапцаров

Благоевград с поклон пред Вапцаров | StandartNews.com

За 73-годишнината от смъртта на българския поет Никола Вапцаров благоевградската общественост положи цветя и преклони глава пред барелефа на твореца в града. Ритуалът се проведе от 10:00 часа на площад „Георги Измирлиев", пред сградата на драматичния театър, на чиято фасада е паметният знак. На церемонията присъстваха представители на местната власт, на Регионален исторически музей, на институции, както граждани и ученици.

Стефан Николов от Театрална школа „Ер малък" рецитира стихотворението „Вяра" на Вапцаров. Директорът на Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров" Петър Кьосев произнесе слово в памет на великия български поет. „Той сплете в един възел страданията, борбите и надеждите на българския народ с безсмъртната вяра в по-светлото бъдеще на хората. Вапцаров, неговата поезия, делото му, борбата му, разстрелът му ще ни събират и обединяват в името и бъдещето на България" отбеляза Кьосев.

Никола Йонков Вапцаров е роден на 7 декември 1909 в Банско. Баща му е войвода на ВМРО, а майка му е учителка. Вапцаров учи в гимназията в Разлог, след това в Морското машинно училище във Варна, което впоследствие носи името му. Приживе издава само една стихосбирка през 1940 г. - „Моторни песни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай