Бившият кмет на Видин Георго Гергов е невинен

Бившият кмет на Видин Георго Гергов е невинен | StandartNews.com

Софийската градска прокуратура най-напред го обвини, а след това обяви, че няма данни за престъпления

Бившият кмет на Видин Герго Гергов е невинен, потвърди окръжният съд в града. Преди него софийската градска прокуратура, която през 2014 година го обвини в три гряха – скъпи продукти за децата от детските градини, притежание на ловни патрони и стари монети, оттегли обивненията си. Герго Гергов обжалва в съда прекратяването на делото срещу него, за да докаже своята невинност. Няма данни за престъпление по 2 от 3-те обвинения, обяви съдът.

През август 2014 година 33 служители на ДАНС нахлуха в кабинета и дома на Гергов и го задържаха. Той бе обвинен, че е ощетил общината със 150 000 лв., купувайки по-скъпи храни за детските градини. Бяха открити ловни патрони и стари монети, за което кметът също бе обвинен.

Разследването е показало, че кметът не е ощетил общината, а дори е намалил парите за храна в заведенията за деца. Преди него са плащани повече пари за същата цел. Има разрешително за 300 патрона, а при акцията били намерени 154. За монетите прокуратурата не се е произнесла. Те са 15 и са останали от сватбата на прабаба му. Експерти от националния исторически музей са ги оценили на 360 лв.

Поех общината в трудни времена – в детските градини нямаше храна, общината работеше без ток и вода, телефони. Имаше запори за 11 млн. лв. Всичко това бе преодоляно и по време на моето управление общината изпълни проекти за 120 млн. лв. Оставихме и готови проекти за 160 млн. лв. Но срещу мен бе впрегнат потенциалът на съдебния апарат и бях отстранен от длъжност. Съветват ме да съдя България в Страстбург. Аз знам, че от тези дела са ощетени не истинските виновници, а данъкоплатците, коментира Герго Гергов.

Бившият кмет на Видин се включи в надпреварата за нов мандат. Срещу него бяха не само останалите партии, но и собствената му – БСП, която издигна друг кандидат. Гергов излезе трети в надпреварата между 9-тимата кандити за кмет на Видин.За втория тур той призова своите привъженици да гласуват за кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай