Безработни палят печки по автобусните спирки

Безработни палят печки по автобусните спирки | StandartNews.com

Видин. Безработни ще палят печки по автобусните спирки в селата на община Кула, стана ясно на заседанието на областната комисия по заетост във Видин. В тях през зимата чакат автобуси ученици и жители на селата, тръгнали към Кула и Видин.

И другите общини са много изобретателни при търсенето на работа на хората, останали без препитание. В Белоградчик искат 30 души за екскурзоводи. Те ще са заети 12 месеца, обяви проектът на общината Иванка Стоянова.  Общината в Брегово, където безработицата е 33%, планира да открие 96 работни места за една година. 28 от тях са за пожаронаблюдатели. Общината в Бойница иска пари за заплати на 17 души, които да пазят обществения ред и имотите. В цялата община няма нито един полицай, а най-близкото управление на МВР е в Кула. Общината в Димово, където всеки втори е безработен, иска работа за 25 души. 10 от тях ще помагат на археолозите при разкопките в античния град Рациария край село Арчар и на римската военна станция Комбустика край село Кладоруб. Общината в Макреш праща безработните да охраняват стадиона и гробищата. Най-много места иска да открие общината в Ружинци – 133. Те са предвидени за поддръжка на обществените паркове. Работа на 62 дава общината в Чупрене. На тях се възлага охраната на обществените сгради и наблюдението за пожари.

Областната администрация също представи проект за откриване на работни места. В него 5 са предназначени за гардове на разкопките в античния град Рациария.

Повечето от проектите спасяват хората на възраст до 29 години и над 50 години. Какво става с тези, които са на 30 години, попита областният управител Кръстьо Спасов. Програмите за субсидирана заетост на социалното министерство се отнасят само до двете възрастови групи, беше отговорът на представителите на общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай