Бежанец в Стара Загора е болен от туберкулоза

Бежанец в Стара Загора е болен от туберкулоза | StandartNews.com

Към момента той не е опасен за околните, тъй като не отделя туберкулозни бактерии, съобщиха властите

Стара Загора. Сириец, настанен в областния град, е болен от туберкулоза. Това съобщиха от регионалната здравна инспекция.

Санитарните инспектори са извършили незабавно епидемиологично проучване на 23-годишния младеж. Той е бил лекуван в продължение на два месеца в специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково и изписан през април т. г. За продължаващото лечение са му били осигурени безплатни лекарства до началото на месец юни тази година.

След проведеното активно лечение резултатите от изследванията са показали, че болният не е бацилоотделител. Към момента той не е опасен за околните, тъй като не отделя туберкулозни бактерии, и не се изисква да бъде изолиран, категорични са епидемиолозите. Въпреки това са били издирени и установен контактните лица, с които той живее и през следващата седмица те щели да бъдат изследвани, независимо от това, че младежът не е заразен.

Болният е бил регистриран и в старозагорската специализирана болница за пневмо-фтизиатрични заболявания. Той ще бъде наблюдаван от лекарите и ще му осигурят безплатно по-нататъшно лечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай