Берковица грейна в цветовете на народните носии

Берковица грейна в цветовете на народните носии | StandartNews.com

Пъстро множество изпълни улиците и центарлния площад на Берковица в събота и неделя. Това са участниците и пубилката на международния фолклорен фестивал „Балканът пее и танцува". За него дойдоха изпълнители на песни и танци от много етнографски области на страната и от Сърбия.

Фестът започна с дефиле на съставите из улиците на града и спря на откритата сцена в центъра на града. Старт на красивия празник даде заместник-кметът на общината Радослав Найденов. Искаме в Берковица да бъде показано културното наследство на българина, уникалните песни и танци на различните селища, заяви той.

Първи своето изкуство показаха танцьорите от местния ансамбъл „Малинарка", познато у нас и зад граница. В събота след него на сцената се качиха близо 35 състава с над 350 певци и танцьори. В групите имаше от деца до възрастни. В неделя фестивалът започна с изпълнения на съставите от Сърбия. И през този ден през сцената преминаха над 300 души. Берковица грейна от пъстрите носии, усмивките и настроението на участниците във фестивала и многобройните почитатели на народното изкуство.
Фолклорният фестивал е част от програмата на общината за празника на Берковица – 8 септември, денят на рождество Богородично. До тогава в града под Ком ще има концерти, изложби и спортни турнири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай