БЧК смята да гради бедствен склад в Тополовград

БЧК смята да гради бедствен склад в Тополовград | StandartNews.com

БЧК смята да изгради още един бедствен склад в Тополовград съобщи в Добрич председателят на милосърдната организация Христо Григоров. Той бе гост на годишния отчет на Областния съвет на БЧК в Добрич.

Пред журналисти Григоров съобщи, че очаква сериозен наплив на бежанци към България през април, май и юни. По думите му един нов склад в Тополовград ще даде готовност на БЧК ако тръгне евентуално една сериозна бежанска вълна организацията да поеме първия удар. Той уточни, че в страната има пет такива национални склада, като отбеляза, че вторият по-големина след столицата е този в добричкото село Победа. Във всички тях има готовност за незабавна доставка на всичко от първа необходимост за 12 000 човека. Григоров посочи, че БЧК разполага с радиокомуникации, специални чистоти, транспорти и в рамките на 2-3 часа може да осигури всичко необходимо. Според председателят на БЧК проблемът с бежанците в България не е само проблем на България, а на целия Европейски съюз и трябва да има синхрон в действията на европейските страни.

"Това, което се случи, показа, че Европа няма една обща политика по отношение на бежанците. Не може в 21 век държавите да се заграждат, да се слагат телени огради, да пречат на свободното придвижване на хора и на стоки", отбеляза Григоров.

Той заяви, че до десетина дни се очаква да е готово разширението на склада в Победа, като инвестицията е над 100 000 лева. Григоров даде висока оценка на добричката организация и подчерта, че БЧК има в последните година-две сериозната подкрепа вече и на корпоративния бизнес. "Това е една нова тенденция. Корпоративният бизнес в България вече има едно ново лице, един социален поглед и вече помага изключително активно", отбеляза Григоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай