Бай Ганьо и авторът му блесват на „Витошка"

Бай Ганьо и авторът му блесват на „Витошка"  | StandartNews.com

София. Емблематичният герой Бай Ганьо, както и авторът му Алеко Константинов, ще бъдат изобразени на паметници на столичният бул "Витоша".

От общината представиха два макета на фигурите, като крайният избор ще се реши от специално жури. Единият проект е на младия скулптор Неделчо Костадинов, а другият - на Георги Чапкънов, чието дело е паметникът на Петко и Пенчо Славейкови.

Статуите ще оживеят под формата на бронзов монумент. По план той трябва да бъде разположен в края на пешеходната зона на бул. "Витоша" до подлеза за метростанцията на НДК.

В проекта на скулптора Неделчо Костадинов Алеко стои на маса, гледайки към върха на Витоша, а Бай Ганьо е гордо изправен към него и към потока от минувачи.

Идеята на скулптора Георги Чапкънов е и Алеко, и героят му да са седнали, като Щастливеца пак гледа към върха на планината.

Паметникът трябва да е факт до края на годината, увери зам.-кметът Тодор Чобанов, а средствата за изграждането му са около 80 хил. лева.

Чобанов подчерта, че това е първият от 6 монумента, които общината е предвидила за освежаване и допълване на бул. "Витоша".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай