Банско праща берачи на маслини в Зографския манастир

Банско праща берачи на маслини в Зографския манастир | StandartNews.com

Благоевград. Община Банско подкрепя Зографския манастир в Атон със средства, с храни и с доброволен труд. Вече няколко години кметството не спира да помага на българската светиня в Света гора.

„Ако всички общини в България правеха половината от това, което вие правите за „Зограф", то манастирът ни нямаше да има никакви проблеми", това сподели игуменът на „Зограф" Амвросий при срещата си с кмета на Банско Георги Икономов. Клирикът гостува в курортния град и донесе дарове на градоначалника. Сред тях бе чудотворна икона на Света Богородица, фотокопие на „История Славянобългарска", както и нейно луксозно издание. И тази година общината ще подкрепи финансово Светата обител. Банско ще предостави и консултантска помощ при проектирането на строителни и ремонтни дейности по Източното крило, наричано още „Банско".

Ще бъдат сформирани бригади от местни жители, доброволци, за бране на маслини в помощ на монасите. Всички тези ангажименти бяха скрепени с договори между общината и Зографския манастир. „И да се знае, че не друг, а банскалии помагат на Светата обител", каза още Амвросий. В срещата участнаха йеромонах Висарион и председателят на общинския съвет Владимир Колчагов. Архимандрит Амвросий си тръгна от Банско спокоен за бъдещето на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф". В знак на благодарност за стореното от общината, игуменът покани Икономов и Колчагов тази година отново да бъдат негови лични гости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай