България остава без патоанатоми до 10 г.

България остава без патоанатоми до 10 г. | StandartNews.com

Хасково. България може да остане без патоанатоми до 10 години, прогнозира съдебният лекар на Хасково д-р Христо Еленски.

"Нормативната база на практика запушва устата на лекарите да съобщават за шмекеруване в болниците.", коментира още д-р Еленски. Според него „Съдебна медицина" трябва да е юридически отделна част от болничните заведения. Защото пази както правото на здраве, така и правото на правосъдие на пациентите си.

Опасенията си той сподели по време на среща с депутата от БСП от региона Смиляна Нитова и народния представител д-р Красимир Мурджев. Като членове на Парламентарната комисия по здравеопазване двамата стартираха серия от срещи в страната с местни медици за изработване на национална здравна стратегия.

В момента в цялата страна съдебните лекари са едва 83-ма. "Подобна е картинката и с медицинските сестри при патоанатомите", призна парламентаристът Мурджев. Той добави, че съотношението им е 1:1 спрямо лекарите.

Сред основните проблеми за това е слабото възнаграждение. Повечето от мед. сестрите предпочитали да заработват в чужбина, където възнаграждението им е около 1500 евро, срещу 300-400 лв. заплата, която им се предлага у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай