Асоциация иска въвеждане на зона "С" по крайбрежието

Асоциация иска въвеждане на зона "С" по крайбрежието | StandartNews.com

Бургас. Крайбрежна зона със специален статут в която да не се допуска добив и експлоатация на подземни богатства от фирми и физически лица, които не са собственици на земята искат от Национална асоциация „Българско Черноморие".

Идеята е да бъде обособена зона "С", която да обхваща 10 км. от границата със зона "А". В нея проучването, добива и експлоатацията на подземни богатства да се допуска само, ако заявителят за такава концесия предостави предварително договори за собственост на терена или предварителни договори със собственици на земята.

В договорите пък трябва ясно да е упоменато, че ползването ще бъде във връзка с искане за концесия за проучване, добив и експлоатация на подземни богатства. От асоциацията се обявяват против заповедта откриване на производство по предоставяне на разрешение за проучване на подземни богатства в град Ахелой.

Неправителствената организация обяви, че ще подкрепи обявения протест за блокиране на пътя „Поморие – Слънчев бряг". Преди дни жителите на Ахелой заплашиха с блокада участъка , а община Поморие отива на съд срещу Министерство на икономиката, дала зелена светлина на процедурата. Теренът на бъдещата кариера, е два километра и половина от Ахелой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай