Асеновград стана столица на виното

300 лв. и буре за най-добрия майстор на червения еликсир

Асеновград стана столица на виното | StandartNews.com

Гостите си облизват пръстите с невероятно вкусните станимашки сармички

300 лв. и буре за най-добрия майстор на червения еликсир

Ако се чудите къде да отидете през уикенда, изберете столицата на виното - Асеновград. Особено, ако можете са си позволите дълъг уикенд и да сте там още в петък. Ще се насладите на най-изкусния домашен еликсир и най-майсторски завитите сармички-залчета.
Празнично винено настроение вече завладя градчето. От 10 дни то е в треската на празниците на виното, които по традиция се провеждат в навечерието на Трифон Зарезан и привличат хиляди гости от цялата страна.
Още в сряда платната на Тихомир Панайотов събраха асеновградчани в местната библиотека "П. Хилендарски" за старта на изложбата "Жената, виното, любовта".
В петък бе дългоочакваният 28-и конкурс „Най-добро домашно вино – реколта 2019 г." Още в 11 ч. от паметника на Аристи Чорбаджака тръгна празничното шествие на винопроизводителите. В 12 ч. бе изпълнен ритуалът „Вино от чешма“ пред храма, след което колната продължи до площад „Академик Николай Хайтов”. Там за доброто настроение на празника се погрижаиха музикантите от оркестър „Орфей“, а присъстващите имаха възможността да дегустират станимашки вина и специалитети от асеновградски производители.
Куп парични награди на обща стойност над 1800 лв. и две 50-литрови бурета за вино очакват победителите. Голямата награда за червено вино е 300 лв. плюс буре, производителят на най-доброто бяло вино ще получи 180 лв. Такава ще е първата награда и за розе – 180 лв.
Специалната награда „Никола Македонски” за производство на домашен мавруд е 200 лв .
Според регламента, най-доброто домашно вино се определя от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки, Университета по хранителни технологии в Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното в София, „Винзавод” АД – Асеновград и Община Асеновград. Кулминацията ще е вечерта, когато конкурсът събира на чаша вино победителите с певицата Нели Петкова, бивш вокал на "Ку-ку бенд".
Къде обаче дават вино без мезе? Затова на 1 февруари (събота) ще се проведе VIII кулинарен конкурс „Най-вкусните станимашки сармички”. Критериите за награда са: най-вкусните, най-мънички и най-естетично поднесени сармички. За да е равен стартът на майсторите готвачи, те трябва да си носят половин килограм кайма и подходящ за презентация съд като общината ще им заплати всички използвани продукти.
Участниците ще мерят лъжици в 2 категории – зелеви и лозови сармички. Наградите за зелевите са пет. Победителят печели петдесетачка, среброто носи 40 лв., бронзът - по 30 лв. Ще има и две поощрителни награди по 20 лв. За лозови сарми ще бъде дадена една награда – 40 лева.
Но най-голямата тръпка на града е традиционното честване на празника на виното с народни борби и веселие в местността „Св.Трифон”, което започва в събота, 1 февруари 2020 г. Ще има много игри и забави, подходящи за цялото семейство.

Екип на "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай