Арбанаси събира автентичен фолклор на мегдана

Арбанаси събира автентичен фолклор на мегдана | StandartNews.com

Велико Търново. Изпълнители на на автентичен и неподправен български фолклор си дават среща в Арбанаси. На 01 и 02 юни 2013 г. на открита сцена в селото за трети път ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси". В конкурсната програма в категориите „Автентичен" и „Обработен фолклор" от различните етнографски области на България ще се състезават певци и танцьори в три възрастови групи, деца, младежи до 20 г. и над 20 години.

Журито ще оценява стил на изпълнение, артистичност, оригиналност на костюмите, хореография, чисто музикално интониране, ритмичност и динамика. Организаторите от Община Велико Търново и НЧ „Иларион Драгостинов"- с. Арбанаси са осигурили голям награден паричен фонд и богата програма.

В селцето ще заработи улица на занаятите ще има демонстрация на традиционни обичаи и ритуали. За децата ще се проведе детски пленер „Аз рисувам насред мегдана", а за финал организаторите са предвидили и концерт на професионален фолклорен ансамбъл.

Фестивала се провежда под патронажа на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.

Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси" е продължение на фестивала „Хоро сред село", който се е провеждал в село Арбанаси през 1987 и 1988 година и е бил организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във Велико Търново. Инициативата за възстановяването на фестивала е на настоятелството на местното читалище „Иларион Драгостинов".
Иван Иванов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай