Априлци - райски кът в сърцето на Балкана

Жители и гости се радват на спиращи дъха гледки към върховете Острец, Марагедик и Ботев

Априлци - райски кът в сърцето на Балкана | StandartNews.com

 

  • Жители и гости се радват на спиращи дъха гледки към върховете Острец, Марагедик и Ботев
  • Градът може да се похвали с нов площад, водопровод, обновен градски парк, реновирани и осветени улици

Град Априлци - райският кът в сърцето на Балкана, разположен под величествения първенец връх Ботев, е едно от най-красивите места в България. Градът привлича туристите като магнит, а сега може да се похвали с нов площад, обновен градски парк и реновирани улици. Всичко това се дължи не само на трудолюбието на неговите хора, но и на находчивостта и ентусиазма на кмета инж. Тихомир Кукенски.

Градът се намира в Ловешка област и е създаден, когато четирите големи села, които днес са негови квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец, са обединени. Тихо и красиво е във всички сезони, затова районът често е избиран за почивка заради уникалната си природа и многобройните пътеки, които откриват спиращи дъха гледки към върховете Острец, Марагедик и Ботев.

По един от най-значимите от естетическа гледна точка за общината проекти е направен цялостен ремонт на централната част на градската среда, а именно площада на града. В непосредствена близост е ремонтиран и градският парк на квартала.

Изградени са  чисто нови настилки, създадени са паркови алеи

направено е парково осветление, зелените площи са облагородени. Градското оборудване е подновено с нови пейки, перголи, беседки и чисто нова детска площадка за най-малките жители на Априлци. Този проект за обновяване на площи за широко обществено ползване в Априлци е по подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от мярка 7 "Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Стойността му 733 661,58лв. със 100% безвъзмездна финансова помощ. Проектът е спечелен през 2019г. , строителството стартира през 2021г. и през януари 2022 обектът е въведен в експлоатация.

И ако това е първият ключов проект за града, не по-малко важен е и Проект 2 - Реконструкция и рехабилитация на съществуващи улици в гр. Априлци по под мярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от мярка 7 "Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

Той е на стойност 1 111 161,78лв. със 100% безвъзмездна финансова помощ. Проектът е спечелен през 2019г., строителството стартира през 2021г. и през януари 2022 г. е напълно завършен.

Целевата задача на проекта да се извърши ремонт на съществуващи улици и прилежащите им тротоари на територията на Априлци.

Ремонтирани са 9 улици в 3 от кварталите

Положена е изцяло пътната настилка с два нови пласта, подменени са бордюрите и тротоарните настилки, както и хоризонталната и вертикалната маркировка на улиците. По този начин тези 9 улици придобиха един цялостен завършен вид, който да радва местното население и гостите на града, казва кметът Тихомир Кукенски.

Проект 3 е за Реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на Средно общообразователно училище "Васил Левски" гр. Априлци по подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от мярка 7 "Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Стойността му е приблизително 700 000лв. със 100% безвъзмездна финансова помощ. Спечелен е през 2019г., строителството стартира тази година и тече в момента.

В проекта е предвидено да се ремонтират  както вътрешните части на сградата, така и дворното пространство на училището. В сградата ще бъдат подменени всички осветителните тела, ще бъдат направени окачени тавани от гипсокартон навсякъде, като на втория етаж ще бъде поставена и топлоизолация. Ремонтът в дворното пространство е още по-мащабен. Там ще бъдат подменени всички настилки: тротоарните - с нови тротоарни плочи, чисто нова спортна акрилна настилка на игрищата, нов асфалт на достъпните зони за превозни средства, нови ажурни огради покрай алеите, ремонт на оградата на цялото училище. Тревните площи ще бъдат подравнени и затревени с тревна смес. В училището учат деца от 1 до 12 клас.

Надяваме се с нови облик да привлечем още повече деца тук в Априлци

понеже училището се е доказало с плеяда реализирани кадри в много и различни професионални сфери, подчертава кметът Тихомир Кукенски.

Наред с ремонта на училището в Априлци са си поставили иамбициозната задача да изградят многофункционално спортно игрище за подобряване на спортната инфраструктура на общината. Проект 4 се реализира с подкрепата на Местна инициативна група - Троян, Априлци, Угърчин, стойността му е 165 000 лева, отново със 100% безвъзмездна финансова помощ. С този проект изграждаме изцяло ново спортно съоръжение, на което ще могат да се практикуват различни видове спорт - футбол, баскетбол, волейбол, тенис, пояснява кметът Тихомир Кукенски.

В момента в Априлци има градски стадион, който е в незадоволително състояние и едно единствено игрище за футбол с изкуствена настилка. Интерес за такова игрище има от младите хора и с новото съоръжение ще могат да играят повече деца на различни места и да практикуват различни спортове. Очакванията са до края на април да приключи строителството и да започне голямата игра,  подчертава кметът Тихомир Кукенски.

Норвегия също откри Априлци, общината работи с партньор от кралството. Проект 5 е за рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините. Стойността му стойност 613 000 лева. Финансиран е от Министерството на енергетиката по норвежкия финансов механизъм.

Проектът е от съществено голямо значение, защото е пряко свързан с бюджета на общината. Уличното осветление е един от най-големите консуматори на енергия. Тя стана изключително скъпа в последно време. С проекта ние подменяме около 1800 броя осветители с нови LED лампи, които са в пъти по-икономични и в пъти по ефективни като осветеност, казва кметът. Ще бъде инсталиран и софтуер, който да управлява лампите, ще може да сигнализира при повреди като скъсан кабел, изгорял осветител та дори и кражба на ток. Вече голяма част от лампите са подменени и жителите на града са изключително доволни от тях. До края на  април проектът трябва да е приключил и гостите и гражданите на Априлци да могат да правят своите разходки през летните вечери.

Община Априлци от миналата година започна подмяна на водопроводната мрежа в града. Това не беше се случвало от десетки години. Мрежата е с остарели интернитови тръби, които се пукат все по-често. Само за година местното ВиК отстранява близо 300 аварии, което е изключително много както за тях като натовареност, така и за жителите и гостите като условия. През 2021 започна "Реконструкция на част от вътрешна водопроводна мрежа на кв. Острец, гр. Априлци" 1 етап". Проект шест е 100% финансиран от ПУДООС  и вече е почти приключил. Подменен е транзитният водопровод, както водопроводът по ул."Русалийски проход", ул."Цанко Дюстабанов", ул."Соколска" (от центъра на кв.Острец до разклона Севлиево-Габрово), ул."Смолян" и ул."Сенковчица" , с обща дължина 11,5 км.

Общината е извършила проектиране на още 3 етапа, като за два от тях се надява да стартира подмяната на водопровода още тази година. С тях трасето ще продължи да се подменя и през кварталите Ново село и Зла река.В момента текат процедури за избор на изпълнител с обществени поръчки. Така едни от най-проблемните участъци ще бъдат подменени. Обмисля се и подмяна на водопроводната мрежа на кв. Видима.

Водата в Априлци е ценност, която трябва да пазим и да ограничим

загубите колкото се може повече, а те досега бяха изключително големи, заявява кметът Тихомир Кукенски.

Той обърна внимание и на факта, че в квартал Острец вече стартира изграждането на парк за отдих и брегоукрепително съоръжение в края на миналата година. Това не на последно място е седмият ключов проект на община Априлци, подчертава кметът. Ще бъде изградена подпорна стена заради разположението на парка - в непосредствена близост до реката. Ще се изгради и парк за отдих точно до новото спортно игрище. Мястото е с изключително красива гледка към връх Марагидик, ще има място за сцена, на която да се провеждат събития, ще има алеи, ще има малки къщички - тип павильон в старинен стил, ще има детски площадки и погледни площадки. Така ще се обособи място за спорт и свободно време за жителите и гостите на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай