Aнгличани тренират за кукерски фестивал в Елешница

Aнгличани тренират за кукерски фестивал в Елешница | StandartNews.com

Благоевград. Англичани се стягат за участие в уникалния кукерски фестивал в разложкото село Елешница. Събитието, което събира стотици туристи от страната и чужбина, се провежда навръх Великден. Три семейства от Великобритания живеят от години в селището. Те са очаровани от българския фолклор и от местните обичаи и традиции. „Дори си купиха български народни носии. Те ще ги облекат и също ще са част от карнавалното шествие в селото.

 

Ще танцуват, ще пеят. Може да сложат и кукерските премени. Чувстваме ги много близки, тъй като всички те са влюбени в родните ритуали", твърди кметът на населеното място Сашо Мицин. Англичаните тренират почти всеки ден, учат нови български народни хора и песни. Искат да се представят достойно по време на празника, а не само да участват в него.

 

Над 100 кукери ще предизвикат удивлението на туристите, които всяка година идват от курортите Банско и Разлог, за да видят как се празнува Възкресение Христово с кукерско шествие. Маскираните мъже, жени и деца ще прогонят злите сили и ще възвестят пролетното пробуждане на природата. Те ще танцуват навсякъде, за да си отиде лошото, ще пожелаят на своите съселяни и на гостите си здраве, мир и берекет. Легенда гласи, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите. Общият брой на участниците във фестивала ще е над 400.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай