Алъш-вериш спря ромския вот

Алъш-вериш спря ромския вот | StandartNews.com

Варна/Сливен. Алъшвериш препъна ромския вот. Очевидно за националния референдум пазарлъците за купувване на гласове са се провалили, което вбесило лидерите в гетата. Именно те пречат на събратята си за упражнят свободно правото си на глас. Вече има и официално подадена жалба.

Пред няколко избирателни секции във Варна роми агитират своите да не гласуват, тъй като не били взели пари, твърдят в сигнала си до Районната избиратерна комисия (РИК) от местната структура на ГЕРБ. В едната от жалбите те сезират за възпрепятстване на изборния процес в три секционни избирателни комисии  в район "Владислав Варненчик". Вдокумента  е посочено, че лица, представящи се за "ромски лидери", спират гласоподавателите пред секционните избирателни комисии и възпрепятстват гласуването с мотив, че не им било платено за гласовете на хората. "Моля, спешно да извършите проверка и да предприемете действия по компетентност", пише в жалбата от ръководството на ГЕРБ - Варна. Те са изпратили сигнал до РИК и за възпрепятстване на гласуването в Каменар. В нея е посочено, че в селото има паркирани микробуси с хора, които спират гласоподавателите пред секционните избирателни комисии им пречат да гласуват. В посочените секции най-голям процент от имащите право на глас са роми.

Ромските избиратели в Сливен пасуват. До 10 часа са гласували само 48 души от всичките 7251, регистрирани в секциите с номера от 113 до 120 в училище "Братя Миладинови" в квартал "Даме Груев". Никога досега ромите от не са пасували така, категорични са наблюдатели на изборите в града. В центъра пък гласуват предимно възрастни хора, които идват хваната под ръка, заради леда и снега в Сливен. 1,1 % е избирателната активност в сливенско до 10 часа.

Селата са по-активни от градовете в гласуването на националния реферндум, сочат справките на районните избирателни комисии във Видин и Монтана. През първите 4 часа от началото на гласуването най-активни са били в Брегово, където бюлетина са пуснали 534 души – 10,65 % от имащите право на глас. 10,18% е и активността в село Ново село. Във Видин обаче са гласували само 2,35% от хората, включени в избирателните списъци.

2.66% е избирателната активност във Великотърновска област до 10.00 часа. Общият брой на гласувалите е 6101 от имащи право на това 229 279 души. В Русе по същото време е отчетена едва 1.88% избирателна активност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай