Кметът на община Панагюрище откри Деветия национален фестивал “Родолюбие”

 Кметът на община Панагюрище откри Деветия национален фестивал “Родолюбие”    | StandartNews.com

Панагюрище. В Панагюрище стартира ІХ Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие", който се провежда в два поредни дни.

39 участници от 13 населени места на България представиха своите песни.

По традиция, празнично шествие, водено от мажоретен състав при Обединен детски комплекс и Духов оркестър "Делчо Радивчев" при НЧ "Виделина – 1865", премина през централния площад "20-ти април" и се отправи към Вечния огън на Мемориален комплекс "Априлци". Там ръководството на общината и участниците във фестивала от страната и гост-изпълнителите от село Звонци, Сърбия, поднесоха цветя и с едноминутно мълчание отдадоха почит пред падналите за свободата на България.

Кметът на общината, Никола Белишки, официално откри ІХ Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие" с думите: "На 20 април – тази емблематична за Панагюрище дата, имаме честта градът ни да бъде столица на младостта, на дръзновението, на патриотизма... Тази година имаме и рекорден брой участници от страната и изпълнители от село Звонци, Република Сърбия. Това доказва, че фестивала е един жив организъм, който има основна задача – да разпалва искрата на родолюбието".

Кметът Белишки пожела на всички участници да бъдат живи и здрави, да носят в сърцата си и да предават на идните поколения искрицата на родолюбието, вярата и самочувствието, от това, че сме българи.

Специални гости на откриването на фестивала бяха председателят на Държавната агенция за българите в чужбина, Росен Иванов, и директорът на ОУ "Братство", село Звонци, община Бабушница (Сърбия), Драган Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай