Кърджали –домакин на конференция за Първата световна война

  Кърджали –домакин на конференция за Първата световна война  | StandartNews.com

Кърджали бе домакин на заключителната среща от Международната научна конференция „Първата световна война на Балканите и встъпването на България в нея". Участваха лектори от няколко страни - България, Русия, Сърбия, Полша.
Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова поздрави участниците и подчерта удовлетворението си, че се е състояла реална дискусия и най-вече в атмосфера на толерантност. Тя коментира, че трябва да се извлекат уроците от една болезнена тема като войната и да не се допуска повече светът да се изправя пред военни конфликти.

Във форума участва и генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г.С.Раковски". Той посочи, че участието на всички докладчици е в посока да се направи един научен форум, в който да се представи съвременен прочит на това, което предишните поколения са оставили като историческо наследство и обяви, че научните доклади ще бъдат издадени в специален сборник. На конференцията присъстваха историци, изследователи, представители на военни и патриотични организации. Бяха почетени хилядите знайни и незнайни български офицери, подофицери и сержанти, загинали за България.

В юбилейната научна конференция, която започна в София и се провежда в три областни града, участват общо над 70 изследователи от девет страни – България, Гърция, Италия, Полша, Русия, САЩ, Сърбия, Черна гора и Швейцария. Форумът е под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев, който е председател на Националния инициативен комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай