81 двойки празнуват златни и сребърни сватби

81 двойки празнуват златни и сребърни сватби | StandartNews.com

В деня на християнското семейство, 21 ноември, в Разлог 81 двойки ще празнуват заедно своите златни и сребърни сватби. Тази година 27 двойки ще честват златни сватби, те са заедно от далечната 1965 г. 54 двойки ще честват сребърни сватби, след като са сключили граждански брак през 1990 година. Сред юбилярите с 25 години брак са кметът на общината Красимир Герчев и неговата съпруга Ирина.

Традицията за масово честване на златните и сребърните сватби в Разлог е от 1985 година. На 19 ноември от 11,00 часа представители на юбилярите официално ще поканят градоначалника за кум. Спазвайки коренните български традиции, празнуващите през тази година ще бъдат посрещнати с китка здравец и ще преминат под арка с цветя. Питка хляб ще бъде омесена от двойка, честваща златна сватба и като символ на приемственост тя ще бъде предадена на празнуващите сребърна сватба, а те ще я дадат на най-младото семейство в Разлог.

Двойките с 50 годишен семеен живот зад гърба си ще запалят огънят - символ на любовта и семейното огнище. Ще го предадат на двойките с 25-годишен стаж в брака, а те от своя страна на най-младото семейство. На тържествената церемония всички ще се подпишат в летописната книга на златните и сребърни сватби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай