4 лв. за сградна инсталация с хоризонтални тръби за парно

4 лв. за сградна инсталация с хоризонтални тръби за парно | StandartNews.com

3,94 лв. с ДДС за сградна инсталация са платили собствениците на апартаменти в единствената жилищна кооперация в Пловдив, в която щранговете на парното са преустроени от вертикален в хоризонтален тип. Това обяви Илина Стефанова, ръководител на отдел "Енергийна политика и околна среда" в „EVN България". Сумата е 6 пъти по-ниска спрямо януари 2015 г., когато сградната инсталация е била от вертикален тип, обясни Стефанова и допълни, че тогава сумата за отопление на общите части е била 23.37 с ДДС. Нещо повече, таксата за сградна инсталация за февруари, вече е 1,89 лв, но все пак миналият месец беше по-топъл, каза Илина Стефанова.

Това са фактите, които красноречиво доказват, че кардиналното решение на всички въпроси, свързани с високите суми за сградна инсталация и избягването на конфликтни ситуации между съседите, е преустройството на вертикалната отоплителна инсталация в хоризонтална, посочи и Калина Трифонова, зам.-председател на УС на „EVN България". 7-етажната града на ул. Хан Кубрат" 8 в Пловдив е построена през 1975 г. и има 28 апартамента. Трансформирането на вертикалните щрангове в хоризонтални е отнело 20 дни, а общата сума за материали и труд е средно 1000 лв. на апартамент. Инвестицията ще се избие от по-ниската цена сметката за сградна инсталация за около 4-5 години, а гаранцията на новата отоплителна инсталация е 40-50 години, посочиха експертите на EVN.

Иначе проходимостта на старите вертикални щрангове вече била намалена със 70-80% заради корозия и отлагания по тях, поради което загубите на топлина от тях били огромни. При трансформирането на инсталацията от вертикална в хоризонтална на входа на всеки апартамент се монтира топломер, по който се засича общата консумация на жилището и всеки плаща точно толкова топлинна енергия, колкото е потребил. Така отпада и монтирането топломери за всеки радиатор. Като цяло сметките за жилищата не намаляват, но отпадат подозренията за кражба на топлоенергия, тъй като всеки заплаща по показания на индивидуалния си топломер, а собствениците, които не ползват парно или не живеят в сградата, нямат против да плащат по 3-4 лв. за сградна инсталация, обясниха от EVN. Преустройството на отоплителните инсталации от вертикален в хоризонтален тип е най-изгоден за сгради, построени преди 30-35 години, за чиито щрангове и без това вече е дошло време да се сменят, коментираха енергийни експерти от EVN.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай