400 лампи грейват в Борисовата

Столична община пое стопанисването на парка след убийството на Яна

400 лампи грейват в Борисовата | StandartNews.com

София. 400 лампи монтират по алеите на Борисовата градина. Проектът за цялостната реконструкция на Борисовата градина стартира, каза пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Така столичани ще могат спокойно да се разхождат, защото за тяхната сигурност ще бдят над 30 видеокамери. Преди това ще бъдат поставени и близо 400 нови лампи. Столична община реши да да поеме изцяло стопанисването на парка след трагичния инцидент преди година със студентката Яна Кръстева, която беше брутално убита в района на Борисовата градина.

Според проекта многобройни фенери ще осветяват пътя на разхождащите се късно вечер от езерото „Ариана” до алея „Яворов”. Други 100 лампи ще бъдат монтирани по страничните пътеки и подлезите. Оборудването ще струва на Столична община 1,48 млн. лв., но от „Московска" 33 държат преди всичко на сигурността на хората.

До края на ноември се очаква осветлението да бъде напълно изградено. Вторият етап от проекта е поставянето 31 видеокамери. За тях общината е отпуснала 84 хил. лв. От „Московска" 33 припомнят, че полицейските патрули в района на Борисовата градина вече са по-мобилни - на велосипеди, за да могат да реагират по-бързо при сигнали на граждани.

Междувременно днес ще стане ясно дали единственият заподозрян за смъртта на 28-годишната Яна Кръстева - Николай Русинов-Чеци ще излезе от ареста.  Миналата седмица Софийският градски съд реши, че той трябва да бъде пуснат на свобода срещу 15 000 лева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай