34 нови белоглави лешояди пристигнаха от Испания

34 нови белоглави лешояди пристигнаха от Испания | StandartNews.com

Стара Загора. 34 лешояди получиха шанс да участват в завръщането на лешоядите в Стара планина, България.
Те са основно млади птици, постъпили в центрове за рехабилитация в Екстремадура, Испания, след като са били намерени ранени или изтощени през тази есен. Всички тези птици са успешно излекувани.

Необичайните пътници бяха осигурени от Фондацията за опазване на лешоядите (VCF), с любезното съдействие на Хунта де Екстремадура и АМУС.

Пътешествието започна на 28.11.2014 г., като след близо 4000 км през Франция, Италия, Словения, Унгария и Румъния, на 01.12.2014 г. в два през нощта, птиците успешно пристигнаха в Стара Загора.

Това е последната пратка белоглави лешояди, която пристига в рамките на пет-годишния проект Завръщането на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278. Птиците ще минат карантинен период в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора, след което ще бъдат настанени в четирите специализирани волиери за адаптация в Стара планина. Преди това, нашият екип ще им постави индивидуални пръстени и крилни марки, които ще ни позволят да следим тяхното поведение и движение на свобода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай