33 години съпрузи отглеждат риба в Благоевград

33 години съпрузи отглеждат риба в Благоевград  | StandartNews.com

Няма тайни за сладководната риба за съпрузите Лидия и Никола Николови от Благоевград. Рибовъдите са от сутрин до вечер край водоемите вече 33 години, а от 18години са собственици на рибарника в благоевградския квартал „Струмско". Признават, че в последните години става все по-трудно. „Никулден е, но потреблението се свива непрекъснато. Хората нямат пари, доста магазини за жива риба фалираха, дори обекти в столицата затвориха врати. През лятото много от рибата ни измря заради жегите. Надяваме се да реализираме стоката си. Лошото е, че празникът е само веднъж в годината", споделя Лидия. Твърди, че целта пред нея и съпругът й е да оцелеят, да не фалират. Категорични са, че най-лошото е минало. И са готови с нови сили да продължат да правят бизнес. Заради кризата се принудили да работят още повече, тъй като се наложило да съкратят част от работниците си. Дори пазача на рибарника вече не е на работа. От доста време в ролята на охранител на водоемите е самият собственик Никола Николов. Става по няколко пъти през нощта, за да прави обход на района. „Просто не можем да си позволим да назначим човек, който да пази рибарника. Защото за нас е важно да можем да плащаме добри заплати на работниците си. Затова мъжът ми обикаля нощно време водоемите", обяснява Лидия Николова.

Съпрузите са убедени, че е необходима мащабна кампания, която да разясни на българина колко полезна за здравето е прясната риба. „Българинът все още няма култура да хапва сладководна риба. В последните години румънците изкупуват сладководната ни риба. Обидно ни е, че у нас човек консумира едва 4 кг. годишно замразена и прясна риба. А преди 20 години е ял средно по 20 кг. на година. 4-5 пъти е паднало производството на сладководна риба за последните 30 години. Има европейски страни, където средната консумация на човек е между 40 и 60 килограма, затова и там хората са по-здрави", казват двамата собственици на рибарника в Благоевград.

Най-важното е рибата да не се подценява толкова много в България. Много хора не са наясно колко е полезна за здравето. „Не знам защо българинът предпочита вносна и замразена риба. А нашата риба е удоволствие да я сложиш на масата и да я консумираш", твърдят Николови. Накрая признават, че само с подкрепата и на държавата рибовъдството ще продължи да го има у нас. Те също ще останат в бранша. Защото са влюбени в този занаят. За цял живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай