3000 самодейци от страната и чужбина на фестивал в Микрево

Проявата тръгва с вино и скулптури на китайци

3000 самодейци от страната и чужбина на фестивал в Микрево | StandartNews.com

Благоевград. Невероятна палитра от самодейци от страната и чужбина ще разтърсят Малешевска планина с песните и танците си от 18 до 20 октомври. Тогава в с. Микрево ще се проведе юбилейното Десето издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува". 17 големи чуждестранни ансамбли, от които 8 са от съседна Македония, два от Турция и по един от Албания, Украйна, Молдова, Полша, Сърбия, Италия и Германия ще обогатят фолклорната дъга на музикалния форум.

Авторитетът на събитието се оцени по достойнство от равноправния партньор на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към UNESCO – ЦИОФФ. Делегират се права на фестивала да категоризира ансамблите с право да представят България на международни надпревари.

За втора година към проявата се присъединяват и есенните събития за изящно изкуство на Арт център „Илинденци" - „Образи от камък, цвят и звуци". На 11 октомври от 11 часа Мраморният град на изкуствата ще посрещне участниците в пленера, живописците Свилен Блажев,Надежда Кутева, Анна Покровнишка, Огнян Механджиев и Димитър Петрински.

В подножието на Пирин планина мома Кераца ще посрещне гостите с хубаво вино от Илинденци, на голяма трапеза домакините от община Струмяни ще подредят уникални домашни баници и питки, а ансамбли ще свържат с песните си двете планини - Пирин и Малешево. Събитието в Арт център „Илинденци" се организира в партньорство със Съюза на българските художници и с изключителното съдействие на големия български скулптор Иван Русев, който ще открие изложба на художници ще представи скулпторите Жан Чин Си и Чен Тао от Китай – доценти по скулптура в Националната художествена академия в Ханджоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай