3000 самодейци от 10 държави на фестивал в Микрево

3000 самодейци от 10 държави на фестивал в Микрево | StandartNews.com

Микрево. 3000 са участниците в юбилейното десето издание на най-голямото фолклорно събитие на годината в Пиринския край - "Малешево пее и танцува".

Двадесет области от България ще демонстрират красотата на традиции, песни и танци. 17 чужди ансамбъла, между които осем от Македония, два от Турция, по един от Украйна, Молдова, Полша, Албания, Сърбия, Италия и Германия ще обогатят красотата и многообразието на музикалния форум в община Струмяни.

Фестивалът се открива тази вечер в 21,00 часа, а ще продължи три дни и нощи. В петъчния ден е и серията от събития, посветени на 100-годишнината от основаването на село Микрево. Ше има шествие и поклонение в памет на предците, концерт със специалното участието на народния певец Володя Стоянов и самодейни групи от общината. За пръв път ще бъде представена и музикално -танцовата композиция на Петьо Кръстев и хореографът Любомир Марянски, а също така ще бъде промотирана и нова песен за Микрево в изпълнение на Емил Ристосков и Ирина Паскалева.

На 19 октомври символично ще изгреят десетте огньове на фестивала и ще бъде открита изложбата на пленера, а концертът ще отправи послания за радост и мир, красота и хармония между народите. Гост - изпълнители са обичаните изпълнителни от Македония Зуица Лазова и Наум Петревски.

На 20 октомври самодивата на България - Елица Тодорова, ще направи голям концерт - спектакъл, докато авторитетното жури, с председател проф. Костадин Динчев, ще оцени най-добрите в различните категории.

„Малешево пее и танцува се утвърди като авторитетен международен фолклорен форум, но зад това стои много труд, добри традиции,прецизна организация и работа по привличане на най-доброто от фолклора в страната и чужбина", сподели кметът на Струмяни Емил Илиев.

"Ние продължаваме да изграждаме и обогатяваме фестивала с идеи, разширяваме неговата география. Тази година програмата е по-различна, по-вълнуваща, защото ще отбележим 100 години от създаването на най-голямото село в общината, както и десет богати години на фестивала", каза още общинският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай