3 дни черешата е царица в Кюстендил

Легендите, Михаела Маринова и Тино ще превърат празника в незабравимо преживяване

3 дни черешата е царица в Кюстендил | StandartNews.com
  • Легендите, Михаела Маринова и Тино ще превърат празника в незабравимо преживяване
  • Над 100 сорта очакват гостите от цял свят

 

16-та поредна година Община Кюстендил съвместно с Института по земеделие – гр. Кюстендил, организира „Празник на черешата” 2023.

Празникът се е наложил като основно събитие в културния календар и всяка година бележи по-широка туристическа популярност. Многообразната културна програма, екологичната продукция, кюстендилските традиции и пословичното гостоприемство са причината за  посещение на гости от цял свят.

Овощната градина на България ежегодно посвещава няколко дни от месец юни на кюстендилската череша. На 23, 24, 25 юни жителите и гостите на града ще имат възможност да преживеят с очите и сърцата си неповторимата радост от сладостта и красотата на черешовия плод.

По време на всички празнични дни ще има възможност да се посетят повече от 200 щанда на търговци, занаятчии и творци от региона и страната, като цели 50 от тях са на местни производители.

Тридневната програма започва в петък вечер, на 23 юни, с  Кулинарно изложение „Череши в кухнята“, състезателна игра „Голямото надяждане с череши“, детска анимация и занимателни ателиета. Десетки кулинари ще представят своите ястия и специалитети в надпреварата "Череши в кухнята", чиито гост водещ ще бъде Драгомир Драганов. От 21:00 часа празникът продължава с  концертна програма, с участието на Михаела Маринова и ТИНО.

Официалното откриване на „Празник на черешата” 2023 е в съботния ден от 11:00 часа. 

По традиция Институтът по земеделие в Кюстендил ще представи над 100 сорта череши, отглеждани и култивирани в региона  и новостите в черешопроизводството.

  27 представители на различни организации и институции от града и околностите ще представят своите артистични черешови произведения в пъстро изложение, което ще продължи до 18:00 часа, когато ще бъдат връчени и наградите от конкурса за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд. Само тук може да се види т.нар „вешало“ от череши, характерно за кюстендилския регион. 

В празничната програма, в обедните часове участие ще вземат ВГ „Калпазани“, Професионален духов оркестър Кюстендил, Националното училище по танцови изкуства, София. Малките жители и гости на града ще могат да се включат в занимателните ателиета и художествените работилници, които ще бъдат отворени до 14.00 часа.  След 18:00 часа,  непосредствено преди вечерния концерт ще ги очаква и  детска дискотека с анимация.

За гостите на града Община Кюстендил и Регионалния исторически музей организират две безплатни туристически обиколки, с лицензирани гидове от 14:00 и 16:00 часа, като сборният пункт  е пред Туристически информационен център.

Точно в 17:00 часа ще започне и поредният празничен концерт, с участието на изявени кюстендилски изпълнители, които ще представят пъстротата на българския фолклор.

Събитията в съботния ден ще завършат с концерт на "ЛегендитЕ"-Йордан Караджов, Стенли, Димитър Кърнев и Константин Цеков.

„Празникът на черешата“ ще продължи и през неделния ден, който се посвещава на най- малките. От 10:00 до 17:00 часа те ще имат възможност да посетят образователните ателиета на Клуб „Малки откриватели“ на National Geographic Kids, заедно с техните партньори от „Музейко“. Занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията.  

За любителите на кюстендилските череши ще се демонстрира, на живо, как се приготвя сладко от череши, което ще може да бъде опитано на място.По време на трите празнични дни ще се проведе базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители, а търговци и занаятчии от цялата страна ще представят своите майсторски произведения. Очакваме всички любители на черешите и черешовите богатства и тази година да станат част от най-вкусния и пъстър празник на България!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай