25 екипажа летят в чест на български ас

25 екипажа летят в чест на български ас | StandartNews.com

Екипажи на 25 самолета подадоха заявки за участие в третата въздушна обиколка на България, която се организира по повод 100-годишнината на самолетостроенето у нас. Тя ще се проведе на 7 и 8 август. Летището край съседното на Плевен село Бохот е една от спирките, съобщи Антон Георгиев, собственик на авиационния комплекс за лека, спортна и туристическа авиация „Скай парк". На 7 август самолетите ще се отправят към Пловдив, а оттам ще летят към Приморско. Част от тях ще се приземят в Бохот, а друга - в Балчик.

Третата въздушна обиколка е част от авиационното изложение „Построено от българи", което ще бъде открито в Пловдив на 8 август от 11 ч. С нея се отбелязва на 100-годишнината от първия полет на българския авиатор инж. Асен Йорданов, наричан „човекът, който научи света да лети". Неговата кариера започва на 16 г. Създал е самолета „Експрес", има и още много разработки на летателни машини, които реализира в САЩ.

Йорданов е автор на 9 книги по безопасност на полетите, които са преведени на много езици и дълги години служат на авиацията. В Пловдив ще бъде показана реплика на негов самолет. 10 август се счита за начало на самолетостроенето в България, защото на тази дата 19-годишният Асен Йорданов прави първия полет с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай