18 нарушители за ден на борсата в Плодовитово

18 нарушители за ден на борсата в Плодовитово | StandartNews.com

До 10 000 лева стига санкцията за липса на касов апарат

Осемнайсет акта заради неспазване на данъчни разпоредби съставиха данъчни инспектори само за един ден на борсата за плодове и зеленчуци в старозагорското село Плодовитово. Това съобщиха от старозагорския офис на НАП.

Акцията е била проведена съвместно от звеното за фискален контрол и отделът за оперативни проверки в НАП - Пловдив със съдействието но полицията. 18-те нарушители са били санкционирани заради липса на фискално устройство, неотчитане на извършени продажби, разлики в касовата наличност, незаверени касови книги, липса на придружаващи документи за произход на стоката.

Освен това всяко едно превозно средство, влизащо или излизащо от борсата, е било щателно проверено от данъчните. На 16 от тях са били поставени пломби, а на стоката на шестима търговци са били наложени обезпечителни мерки заради несъответствия между количествата, описани в документите, и откритите в камионите. Броят на обезпеченията, наложени от инспектори за последните две акции в Първенец и Плодовитово, са 14, а стойността им надхвърля 17 000 лева. Голям процент от тях вече са внесени в бюджета.

Борсата в Плодовитово е с лиценз по Закона за стоковите борси и тържища и всеки регистриран земеделски производител, избрал да търгува тук, трябва да има задължително касов апарат, припомнят от приходната агенция. Изискването е влязло в сила с последните промени в Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби. НАП е уведомила за това с писма още в началото на годината всички заинтересовани лица – кметове, в чиито общини има подобни места за търговия, както и лицата, отдаващи площи под наем в такива тържища. Освен това борсата в Плодовитово е обект за фискален контрол, проследяващ движението на рискови стоки, каквито са плодовете и зеленчуците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай