16 организации поискаха ново обсъждане на плана за развитие на Благоевград

16 организации поискаха ново обсъждане на плана за развитие на Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. С нарочна декларация вчера 16 граждански и бизнес организации настояха община Благоевград да организира за втори път „Обществено обсъждане на плана за развитие на общината 2014-2020 г.".

„Изразяваме нашето несъгласие и възмущение относно прекалено краткия срок, в който беше обявено.По-малко от 20 часа не са достатъчни за информиране и подготовка за подобна сериозна дискусия. Нашите организации работят активно за развитието на града ни, имаме право да се запознаем и да вземем отношение, да дадем конструктивни предложения относно бъдещото развитие на общината" заяви Людмила Манова от Обществен съвет – Благоевград. Тя и председателите на останалите 15 формации искат обсъждането да бъде насрочено отново, но този път да се даде достатъчно време на тях и гражданите, за да се включат със свои конкретни предложения. Предупреждават, че ако в кратки срокове не бъде обявено повторно, ще приемат, че организираното обсъждане е формалност по пътя към ограничаване на информираността на гражданите и на това, което предстои да се случва по отношение развитието на общината. „Считаме за особено важно да се чуе гласът на местните хора, техните желания и очаквания. За нас е важно новостите да бъдат налагани след задълбочен анализ и диалог между засегнатите страни. Общината би трябвало да търси диалог и партньорство по такива важни теми,което в случая липсва. Считаме ,че ще бъде обърнато внимание на гореизложеното и ще бъдат предприети необходимите мерки", пише в декларацията.

„Такъв документ не е входиран в деловодството на общината и няма как да го коментираме. Защо обаче много заинтересовани хора разбраха и дойдоха на обсъждането в четвъртък, а въпросните лица не са научили. Ден преди събитието пуснахме съобщение до всички медии, качихме новината на сайта на общината. Оповестили сме за него, както винаги сме го правили, никой нищо не е крил", коментираха от община Благоевград.

Поради засиления обществен интерес община Благоевград организира второ обсъждане на плана за развитие на общината, който ще обхване периода до 2020 година. Дебатът ще се състои на 24 септември, от 18:30 часа, в зала № 5 на общинска администрация. Мярката бе предприета, за да се даде допълнителна възможност на представители на неправителствения сектор, бизнеса и граждани да се включат по-пълноценно в дискусията. Стремежът на общинското ръководството е в обсъждането да се включат максимален брой хора, за да се гарантира прозрачност, широк обществен дебат и консенсус по ключовите политики в документа. За улеснение на жителите, проектът на стратегическия документ е достъпен на интернет страницата на общината, в раздел „Административни актове". Всички желаещи могат да изпратят писмените си предложения и по електронен път на адрес [email protected] или по пощата, като те ще бъдат взети под внимание. На общественото обсъждане са поканени всички граждани, представители на неправителствени организации и бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай