1500 лв. глоба за рудник „Ораново"

1500 лв. глоба за рудник „Ораново" | StandartNews.com

Районен съд-Благоевград потвърди наказателно постановление за 1500 лева, издадено на рудник „Ораново" от Главна инспекция по труда. Актът е съставен на 19 октомври миналата година заради неизпълнение на правилника за безопасност на труда. При проверка на 6 октомври е установено, че в дружеството не се спазва проектът при прокарване на уклон във втори добивен участък на мината. Изменена била транспортната схема.

В началото на уклон 20 бил монтиран гуменолентов транспортьор, но не са монтирани монорелса и хаспел за доставка на материали до работното място. В резултат на въпросното отклонение и неспазване на утвърдения проект се е налагало работниците ръчно да доставят крепителните материали, като даже бил и наранен един от работниците в рудника заради подхлъзване.

Било затруднено и придвижването на работниците по тази гумена транспортна лента, намален е габаритът на изработката. Всички тези отклонения са рефлектирали върху здравословните и безопасни условия на труд в този рудник и са затруднили труда на работниците под земята. Решението може да се обжалва пред Административен съд - Благоевград в 14-дневен срок.

На 11 май тази година в рудник "Ораново" при инцидент бяха ранени двама работници. Емил Пелтешки и Йордан Петров бяха частично затрупани от срутила се скална маса. Първият е със счупен лумбален прешлен, а вторият - с два счупени крака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай