13 екипа дебнат за бракониери край Разлог по празниците

13 екипа дебнат за бракониери край Разлог по празниците | StandartNews.com

Благоевград. 13 контролни групи са мобилизирани за денонощна охрана на държавните горски територии и на частните горски имоти край Разлог. За предотвратяване на бракониерските набези със заповед на директора на Югозападно държавно предприятие към района са насочени мобилни екипи от съседните териториални поделения. Проверяват се както превозните средства, транспортиращи дървесина, така и обектите, в които се извършва стопанска дейност. Проверките ще продължат и в почивните дни не само в Разлог, но и в Белица, Добринище и село Елешница.

„Усилията ни са насочени към постигането на траен ефект и максимално ограничаване на незаконните дейности в горите. Включването на мобилните групи в опазването на горските територии вече дава резултати, но целта е те да не са кампанийни, а устойчиви", коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. Само за периода от 9 до 22 декември във всичките поделения в обхвата на Югозападното държавно предприятие са проверени 150 обекта за добив на дървесина, 404 превозни средства и 422 ловци. Съставени са актове и са конфискувани средствата и предметите на нарушенията.

При изпълнение на служебните си задължения горските надзиратели са подложени на агресия и посегателства от страна на организираните нарушители. Изпочупени стъкла и срязани гуми на личните и служебни автомобили, разбити прозорци на домовете им, обиди, закани и заплахи са най-често използваните от бракониерите средства за саморазправа. Последният случай е от ТП „ДГС Самоков", където след констатиран незаконен превоз на иглолистни трупи, всички прозорци на служебния автомобил на мобилното звено са изпочупени. За случая е уведомена полицията, която извършва следствени действия.
Ръководството на ЮЗДП е категорично, че ще предприеме всички действия, за да бъде потърсена наказателна отговорност от лицата, извършващи посегателства върху горските служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай