1200 проверки са извършили трудовите инспектори в област Кърджали

1200 проверки са извършили трудовите инспектори  в област Кърджали | StandartNews.com

Близо 1200 проверки за деветмесечието на т. г. са извършени от Инспекция по труда в Кърджали, а изготвените предписания над 6 800. Почти две трети от тях са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

От началото на януари до края на септември са съставени 171 акта за установяване на административно нарушение, като 91 касаят трудовите правоотношения. Спрени от експлоатация са 7 машини до отстраняване на неизправностите им , коментира директорът на Инспекцията Ангелина Бабунска. По думите й има намаление на трудовите злополуки през отчетния период спрямо същия за 2014 г.

През деветте месеца на т. г са регистрирани 12 трудови злополуки, една от тях е завършила със смърт на багерист след срутване на част от сграда в бившия завод ОЦК в Кърджали. По случая, станал в края на септември, са извършени проверки, в процес на съставяне са няколко акта, обясни Бабунска. Според нея една от причините за намаляване броя на трудовите злополуки в област Кърджали с проведената от Инспекцията по труда кампания в сектор "Строителство", където проблемите те са най-чести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай