10 000 гратисчии в София с актове за 100 лв.

10 000 гратисчии в София с актове за 100 лв. | StandartNews.com

София. 10 000 души в столицата са глобени с по 100 лв. за пътуване гратис през миналата година. Малка част от тях обаче доброволно си плащат санкцията. Тя е голяма, защото нарушителите не са заплатили глобата от 20 лв. в законовия срок. Затова им се наложено наказателно постановление.

 

„Не е вярно, че липсата на пари е причина хората да пътуват гратис в градския транспорт", заяви зам.-кметът на София Любомир Христов. В началото на тази година съдия-изпълнители са предприели принудително събиране по 250 наказателни постановления. Срещите им с гратисчиите показала, че голяма част от тях са хора със стабилни доходи. Сред нарушителите е имало служители в министерства и големи компании.

 

Все още няма яснота дали ще бъде увеличена цената на билетчето в София. "Това ще зависи от анализа, който се подготвя", уточни Христов. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви преди време, че при всички случаи картите за градския транспорт ще останат на същите цени и за редовните пътници няма да има промяна.

 

Столичният общински съвет гласува 95 млн. лв. за градския транспорт в София през тази година. Сумата е същата като през 2013 г.

 

Градският парламент гласува още да се отменят лихвите върху месечните сметки, начислени на база прогнозно количество изразходвана вода. Промяната е съгласувана с ръководството на „Софийска вода". Предстои да бъде одобрена от ДКЕВР. По подобен начин вече са отменени лихвите върху прогнозните смеки за парно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай