100 години чества първото читалище в Кърджали

Всичко ново в Кърджали започва от първото читалище

100 години чества първото читалище в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Първият културен институт в Кърджали – Народно читалище "Обединение" чества своята 100-годишнина с голям тържествен концерт. Кметът Хасан Азис отличи духовното средище с "Почетен знак – Герб на община Кърджали" – златен за постигнати високи успехи в културната и просветителска дейност в Източните Родопи.

„Всичко ново в Кърджали започва от нашето читалище. То дава начало на градската библиотека, създава първата музейната сбирка, първата театрална трупа, в читалищната сграда се прожектират и първите филми", разказа управителят на настоятелството Стоян Анадолиев.

Културната институция съществува от декември 1913 г.Училищният инспектор Кирил Ванков, заедно с откриване на първото българско училище в Кърджали, инициира създаването и на читалище в града. Днес то е сред водещите в страната, успешно съчетава в своята дейност традицията и предизвикателствата на съвременността и новите технологии. Заедно с дългогодишните изпълнители в читалищните състави участват и много млади хора и деца. В момента са обхванати над 300 самодейци. "Читалището е огънят, който трябва да пазим.То е дом и сцена, на която са стъпили за първи път бъдещи творци от Източните Родопи", обясни Марин Владинов, диригент на представителен дамски хор „Незабравки" с 45- годишна история и награди от републикански художествени прегледи и фестивали в чужбина. От 2004 г. НЧ "Обединение 1913" придобива статут на Регионална CISCO академия и става част от световната програма за обучение по компютърни мрежи.

Най –старото кърджалийско читалище се лицензира от НАПОО и като Център за обучение по 10 професии. То става инициатор за провеждане в Кърджали на Националния фестивал "Коко рок фест" и Литературния салон на името на кърджалийската писателка за деца Петя Караколева. По проект Детски арт център „Заедно" в момента работят пет творчески работилници – музикална, танцова, приложно изкуство, театрална и литературна за осигуряване равен достъп до извънкласни форми на деца от малцинствените общности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай