1000 лева стартова заплата дават във Враца

„МД Електроник“ ЕООД и ТЕКЛАС влагат по 22 милиона, дават близо 1000 нови работни места 

1000 лева стартова заплата дават във Враца | StandartNews.com
  • Градът се появи на картата на световната автомобилна индустрия, стана лидер в привличането на инвеститори 

  • „МД Електроник“ ЕООД и ТЕКЛАС влагат по 22 милиона, дават близо 1000 нови работни места 

1000 лв. стартова заплата във Враца. Преди няколко години това звучеше невероятно. Днес е обаче е факт. Причината е влизането на „МД Електроник“ ЕООД в града. Компанията изгражда в момента високотехнологичната си производствена база. Инвестицията е за рекордните за Северозапада близо 22 милиона лева. Първоначалният брой на разкритите работни места ще е 300, а стартовата заплата – 1000 лева. В завода на „МД Електроник“ ЕООД ще се произвеждат кабели за пренос на данни и електронни компоненти. 
В началото на април екипът на кмета Калин Каменов подписа договор и с втори голям инвеститор – ТЕКЛАС. С изграждането на завода в града ще бъдат разкрити поетапно още 1 000 нови работни места. Предвижда се до началото на другата година производствената база в града да бъде завършена. Инвестицията отново е над 22 милиона лева, а първоначално заетите  ще бъдат 500. 
Бумът на инвестициите е голямата гордост на Враца в последните 3 години. Градът е коренно променен. И това ще бъде показано в понеделник 1 юли 2019 г. при откриването на голямата фото изложба "10 причини да остана в моята Враца", организирана от "Стандарт" и общината в рамките на националната кампанията на вестника "Моят град". Враца е стъпка № 20 от инициативата ни. В нея обикаляме страната, за да представим развитието на градовете и да дадем на българите поне още 10 причини да останат в родните си места и да работят за тях. В същото време отличаваме хората, които с таланта, труда си и своята всеотдайност прославят градовете си и са пример, както за своите съграждани, така и за всички българи. 
10 огромни фото пана представят преобразяването на Враца и превръщането й в модерен европейски град. Първият акцент в изложбата са инвестициите. С проектите на МД "Електроник" и ТЕКЛАС, Враца се появи на картата на световната автомобилна индустрия, а в града се обособи нова индустриална зона. 
Още в края на 2017 г., врачанската фирма за дограма „ЧЕХ-ПЛАСТ“ вложи 3 500 000 лева в разширяване на производствената си база. Година по-късно бе открит най-големият магазин за строителни материали на фирмата „ИНЕКС ТРЕЙД“. В началото на 2019 г. бе във Враца влезе „Практикер“. Компанията инвестира близо 10 милиона лева и разкри 100 работни места. 
Реализираните проекти превърнаха Враца в  лидер при привличането на инвеститори и градът бе заслужено отличен на наградите „Инвеститор на годината“, организирани от Българска агенция за инвестиции. 
Влизането на нови инвеститори е възможно само при добра инфраструктура. Тук Враца също е отличник. 27 милиона лева са вложени в пътната инфраструктура за последните три години. Възстановени са входно-изходните артерии, ключови пътни участъци, през които преминава основният поток от автомобили, както и маршрутът на масовия градски транспорт. Със средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 се възстановява близо 17-километровият път до пещера Леденика, като успоредно със строителните дейности, се асфалтирани и участъци, които не са ремонтирани повече от 20 години. 
3 милиона лева от държавния бюджет пък са вложени във възстановяването на пътните настилки в кварталите и междублокови пространства. С още 1 млн. лв. ще се асфалтират тази година улици в града и в населените места от общината. 
 

15-годишната пианистка 
Елица има 55 награди 


Сред най-големите поводи за гордост на Враца са талантливите й деца. Музиката променя живота на едно от - Елица Стефанова. Тя започва да свири на пиано една на 5 г. И днес 15-годишната възпитаничка на Профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“ покорява връх след връх. Елица е носителка на над 55 престижни международни и национални награди. Участвала е във фестивали и конкурси в различни кътчета на Европа и Азия. 
В богатото й портфолио се нареждат първи места от Международния конкурс „Piano Talents”- Милано (2018г), Международния конкурс FLAME – Париж (2017г),  Международния конкурс „Millenium piano” - Букурещ (2014г), Международния конкурс  „Крайова – пиано“  (2017г) и още много други. Пет поредни години тя е  сред „Успелите деца на България“  на Фондация „Димитър Бербатов“. От 2012г. почти всяка година е неизменен участник в програмата на „Ботеви дни“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай