Златото заслепява в "Бурж ал Араб"

Легендарният хотел е сред символите на Дубай

Златото заслепява в "Бурж ал Араб" | StandartNews.com

Дубай. Знаете ли, че и в наши дни са живи приказките от "1001 нощ"? Разказва ги обаче не Шехерезада, а шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум - вицепрезидент на арабските емирства и премиер на Дубай от 2006 г. Той влага неизчислимите си петродолари в амбицията да превърне това място насред пустинята в световен туристически център. Парите му са навсякъде, където има значими строителни проекти.

Преди години, когато още беше принц престолонаследник, Мохамед бин Рашид ал Мактум не пожали милиардите си, за да издигне най-високия в света хотел - "Бурж ал Араб" (хотелът държеше първенството до 2007 г., когато беше изместен от "JW Marriott Marquis", който също е в Дубай). "Арабската кула" - това значи в превод името на легендарния хотел. Единственият в света 7-звезден красавец (самонаградил се впрочем със звездите), е особено атрактивен вечер. Обгърнат е от меко бяло-синьо сияние и прилича на платноход в морето. Построен е върху изкуствен остров, който се издига на 7,5 м над водата и е на 280 м навътре в Персийския залив, а до него се стига по тесен мост. Създаването на самия остров - много сложно, трудоемко и скъпо, стартирало през 1994 г. и продължило 3 години. За същото време после е издигнат и хотелът. Формата му на старинен плавателен съд е избрана в чест на древните мореплаватели от този бряг, които кръстосвали водите на Индийския океан. Със своите 321 м е по-висок от Айфеловата кула и само с 60 м е по-нисък от нюйоркския небостъргач "Емпайър Стейт Билдинг". На "Бурж ал Араб" има площадка за хеликоптери, където през 2005 г. играха приятелски мач легендите на тениса Роджър Федерер и Андре Агаси, а преди тях на същата височина - 211 м, си пробва стика знаменитият Тайгър Уудс.

Хотелът е охраняван много строго и не може да влезеш обут с джапанки и по къси гащи. До неотдавна имаше специално организирани за туристи посещения, които предлагаха малка разходка и луксозна книжка с богата информация, но вече ги няма. Има обаче вариант, който не е за изпускане - срещу 100 долара може да завреш любопитен нос тук-там. Може да посетиш бутиците на хотела, бара на 27-ия етаж и фоайетата, както и да хапнеш на шведска маса в ресторант "Ал Юан", който е на мецанина.

В "Бурж ал Араб" очите могат да те заболят от блясъка на златото. Украсите с него се вписват в традициите на Ориента и са по джоба май само на източните владетели. Портретите на шейх Заид - президент на Обединените арабски емирства, и на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, които се съзират още от входа, са в рамки от чисто злато.

840 кг от скъпоценния метал е вложен в бравите на вратите и кранчетата на баните. В сметката не влизат над 1800 кв. м позлатена повърхност на плочки, колони и асансьорни врати. Високи позлатени колони, източили се като палми, сякаш подпират звездно небе, илюзия за което дават многобройни блещукащи светлини. Това е прочутият атриум - най-високият в света с неговите 180 м, с огромни 10-метрови аквариуми, пълни с корали и екзотични риби. Тук водата изобщо не е пестена. Тя блика от прекрасните фонтани под звуците на камерна или филмова музика. Водните струи ту образуват плътни сводове, ту се накъсват като сребърни рибки, ту изригват като гейзери. Тази забавна игра на водата е дело на фирмата "Ует Дизайн", създала невероятни водни атракции в Лас Вегас.

Уникални в хотела са 30-те вида мрамор, цветята от чисто злато, подовите мозайки на фоайетата. Те са като разстлани персийски килими, по които са пръснати златни плочки и полускъпоценни камъни. Дизайнерка на вътрешното обзавеждане на хотела от приказките е малайзийката от китайски произход Куан Джу.

Цялото това източно разточителство е струвало безумни пари. Говори се, че на "Бурж ал Араб" ще му трябват неколкостотин години, докато стане рентабилен.

Без фото където ти скимне

Заради спокойствието и сигурността на гостите в "Бурж ал Араб" не може да щракаш, където ти падне. Тук отсядат богати и известни хора от цял свят. Напоследък са го наводнили заможни руснаци и китайци, които, според свидетели, въобще не се съобразявали с дрес кода, а освен това нахалствали да се снимат за спомен навсякъде.

В "Бурж" има 8 ресторанта и бара, но най-притегателен е рибният "Ал Махара", който е под водата и до него се стига с малка подводница или направо от хотела. В оазиса на лукса и богатството стаи не се предлагат, а само апартаменти. Най-малкият е 170 кв. м, а най-големи са два кралски - по 780 кв. м. Нощувките се движат от 1000 до 15 000 долара. За кралския се броят 28 000. Българи също са гости на "Бурж ал Араб". По-многобройни обаче са нашенците, които лъскат хотела с индийци, шриланкийци и хора от още много националности.

Заплащането им е направо мизерно в сравнение със златото и разкоша, който ги заобикаля.
А в ресторанта "Ал Юан" наистина бях. Ядох, пих и "по брадата ми тече", както се казва в приказките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай