Жеравна навлича потури

Фестивалът на фолклорните носии връща век назад

Жеравна навлича потури | StandartNews.com

Жеравна. Машината на времето ще се включи в Жеравна от 23 до 25 август. Така етноселището и Балканът ще се върнат със 100, че и със 150 години назад. На фестивала на фолклорната носия се позволява без ограничение пеенето, веселбата, танците, хапването и пийването. Забранени са обаче всички съвременни джаджи, като се започне от мобилните телефони, фотоапаратите, модерните часовници, чантите от крокодилска кожа, лаптопите, автоматичните писалки и дори слънчевите очила, независимо от това колко ви разкрасяват.

В древното селище, което ще се разположи отново под гигантските дървета на красивата поляна Добромирица, са добре дошли само тези, които са облечени в народна носия, независимо от кой край на страната и света е. Ако нямат, им предлагат на място. Според правилника на феста за три дни гостите трябва да забравят всичките си днешни ядове и кахъри. Така по-добре ще разберат живота на дедите ни.

Трудно е да се изброят всичките ансамбли и фолклорни групи, които ще гостуват на фестивала. Румъния и Индонезия също ще изпратят свои представители. Ще гори огън, ще има нестинари, пехливани ще покажат изкуството си в борбата. Агнетата ще се пекат на шиш, вилиците и лъжиците ще бъдат дървени, кафето - приготвено на пясък, сиренето и кашкавалът - от мляко. Електрически скари и микровълнови печки няма да има. В огромен тиган, претендент за книгата с рекордите на Гинес, ще се сготви манджа по рецепта на възраст век и половина.
Артистичният директор на един от организаторите, ансамбъл "Българе", Цвети Шопова приканва: "Искате ли да ви олекне на душата, елате в Жеравна. Нека за три дни да забравим намръщения свят, който ни заобикаля, и се принесем в идилията на миналото. Може пък там да се почувствате по-добре".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай