Земната свиня и понятието за небе

Още авторът на Рибния буквар пише, че е добитък "най-похож на человека"

Земната свиня и  понятието за небе | StandartNews.com

Ако сте здраво стъпили на земята, любезни, но въпреки това се чувствате свиня, то това е вашата година. Годината на земната свиня. И ако вярвате на китайците, разбира се. Аз не им вярвам много, въпреки ред очевидни доказателства, че си струват. Ето, всички се превъзнасят по “made in Germany”, а смятат китайските стоки за ментета, но китайската стена е на 5000 години и още си стои, а Берлинската и 50 не можа да изкара...

Аз уважавам изключително много това животно - свинята, въпреки че част от човечеството се гнуси от него и не го пуска в синагоги и джамии.

Свинята, както би написал в Рибния буквар Петър Берон, е "добитък най-похож на человекът". От свинята взимаме органи и тъкани, присаждаме си ги и нашето тяло ги възприема като свои. Даже евангелистите Лука и Марко свидетелстват, че бесовете молели Христос, ако ги прогони от човеците, да ги прати да се заселят при свинете, явно като най-близки до хората. Свинята и свинското начало са до такава степен слети с нас, че смело можем да заявим: който яде свинско, е половин канибал. А единственото хубаво нещо на това да си канибал, ако не се казваш Иди Амин или Ханибал Лектър, е, че може още на 8 години да опиташ жена...

Горното изречение показва, че и в мъжко-женските отношения свинята също заема подобаващо място. Не само феминистките, но дори най-покорни и обикновени жени са сигурни, че мъжете им са свине. Да не говорим пък за народните премъдрости, които обвиняват свинята, че не разбира нито от кладенчова вода, нито от бисери.

Всъщност това с бисерите е много хубава метафора. Свинята, прелюбезни, понеже с развитието на еволюцията никога не е очаквала атака отгоре, няма никаква представа за света над нея, няма понятие за небе. Затова, ако хвърляте бисери на свинете, тя се пули и чуди – „Я, тези бисери откъде се взеха?!”

От небето, ма, свиньо проста!!!! Както виждате, Добрият Господ Бог не е бил много благосклонен към това животно, лишавайки го от небе. Вероятно за компенсация обаче Той го е надарил с 30 минутен (тридесет минутен!!!) оргазъм... Какво да ви кажа, може би пък си струват някои недостатъци и това да завършиш живота си като пържола, за сметка на 30 (тридесет!!!) минутен оргазъм?!

Както казал Мечо Пух на Прасчо: „Свиня, научих бъдещето ти!“ „Ооо- зарадвал се Прасчо – прочел си ми хороскопа?!“, „Не – отвърнал Пух –намерих една готварска книга...“

Но стига толкова възхвала на свинята! Годината на земната свиня обещава да е лекомислена и щастлива, поне според китайските разбирания. Последната такава година е била през 1959-а! Годината, в която пускат първата кукла Барби, първото предаване на БНТ, първите снимки от обратната страна на Луната и

Фидел Кастро става президент на Куба, а Аляска и Хавай стават съответно 49-и и 50-и щат на САЩ. Да ме извинят колегите, но мисля, че най-малко промени от тогава са настъпили в Куба и БНТ, останалите неща доста се промениха. Имам пред вид куклите Барби, Аляска и Хавай.

Какво ни очаква в годината на земната свиня? Избори, разбира се. И предизборните свинщини вече започнаха. Основните политически сили захванаха да се замерят с дребни компромати, чиято основна цел е да отдалечат колкото се може възможността за повдигането на някои сериозни теми. Дори и президентът се включи – вероятно неволно – като направи темата за крепенето на Мадуро основна политическа дъвка на седмицата. 

Сега, ясно е, че Америка особено страстно защитава демокрацията в по-богатите на петрол страни, но е и ясно, че въпросният Мадуро, а преди него лудият Чавес, превърнаха най-проспериращата държава в Южна Америка в една от най-бедните страни в света! Но интересно е, че ние смятаме последните избори във Венецуела за недемократични, докато за последните избори в Китай май нито САЩ, нито ЕС имат някакво особено мнение...

Така де, венецуелците да му мислят, ние си имаме наши свинщини, над които да се упражняваме. На първо място трябва да поставим родната журналистика. Тя е уникална и до такава степен компетентно информираща, че вече трети ден не можем да разберем какво точно е избягало от терариума в Пловдив – анаконда, питон, боа или Корнелия Нинова.

След като не Георги Гергов, а полицията я търси, явно не е Нинова... Друго ще е. Зоолозите компетентно се произнесоха, че избягалото може да изкара без храна 12 месеца и е в отлично здраве до 40 години. Това се доближава до показателите за средния българин на Евростат. Така че може боа да е избягала в Пловдив, може и среден българин да е избягал.

Да се чудиш има ли още неизбягали, след като различни статистики през седмицата определиха българите в чужбина от 1.3 млн. до 2.7 млн. Преди време вече уволненият шеф на Агенцията за българите в чужбина твърдеше, че били повече от 5 милиона! Но колкото и да сме и където и да сме българите по света, в годината на земната свиня нямаме бисери, които да хвърляме на свинете и имаме ясна представа за небе. Дотолкова ясна, че всички сме компетентни - Грипен или F16 трябва да охраняват небето ни. То, както казва поетът, е „като от коприна”. Пак китайско изобретение, с една дума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай