Земеделски шеф кара трактор с Бон Джоуви

Шефът на младежкото БСП Явор Гечев ще се бори за родното кисело мляко

Земеделски шеф кара трактор с Бон Джоуви | StandartNews.com

Пловдив. Бъдете сигурни, че когато е сам в кабинета си, новият зам.-министър на земеделието Явор Гечев работи под звуците на Бон Джоуви. Легендарната рок група има в негово лице един от най-запалените фенове. Съученици и приятели от родния Пловдив знаят прекрасно как Явор може да купонясва и да пее.

В тийнейджърските си години дори е участвал и в местна театрална трупа. По това време завършва аграрен колеж, а по-късно и аграрния университет. Преди да влезе в изпълнителната власт, Гечев трупа организационен опит в младежката организация на БСП. Нещо повече, той е шеф на комсомолците. И като такъв миналата година взриви червените редици с култовата си идея чинията на Бузлуджа да стане дигитален музей на социалистическото и социалдемократическото движение по света. И дори по външния кръг да се разположи модерно панорамно кафе. Предложението му бе посрещнато от "ура" и "ууу". Бар на Бузлуджа отеква в червените редици месеци наред. Гечев приема спокойно и овациите, и критиките.

Само ден след като влезе в аграрното ведомство, пък зашлеви звучен шамар на млекопроизводителите. С казването на глас, че традиционното българско мляко е запратено в историята. И у нас се прави само йогурт. Шило в торба не стои, описват с поговорката Гечев и съпартийци, и опоненти. Той пък отсича, че ще прави, каквото трябва, а да става, каквото ще. От години на "Позитано" 20 го сочат като един от важните земеделски експерти.

И тази година щурмува парламента точно от най-земеделския район на България - Добруджа. Без да влага поза в кампанията си, подкара трактор в нивите. Защото освен дипломите си Явор е потомствен земеделец. Познава тънкостите на овошките и се хваща на бас, че черешите му са по-хубави и от кюстендилските. "Растенията са като хората - както се грижиш за тях, такива плодове ще ти дадат, като пораснат". Навремето е бил кръстен на селото на дядо си Яврово. Съседи по къщи били с Николай Хайтов. Много ярки спомени имам с него, добавя Явор. Имало история, че село Яврово всъщност е било наречено на богинята на зората - Аврора. Една от любимите му легенди. Знае, че на новия пост ще е още по-трудно, отколкото е очаквал. Заради протестите и не само.

Секторът е в колапс, чудеса няма да станат за един или три месеца, но най-после трябва да проумеем, че трябва да работим заедно, обяснява философията си Гечев. Припомняме му, че беше един от най-големите критици на ведомството до преди 4 месеца. Но сега упреците ще са отправени към него. Приемам всяка забележка, но с аргумент, отсича зам. земеделският шеф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай