Защо трибагреникът в  Холивуд скара българите 

Срам ме е от държава, която спори сама със себе си за всеки национален празник

Защо трибагреникът в  Холивуд скара българите  | StandartNews.com

Кич! Някакви хора се къпали в рилските езера, пък развели българското знаме. Димитър Маринов се появил на церемонията по награждаване на "Оскарите" и извадил трибагреника от вътрешния си джоб, така че за първи път на международни филмови награди да се мерне нашият флаг. 

Продължавам да се чудя защо на спортни състезания появата на българското знаме е уместна /стига да се случи, защото напоследък не се радваме на победители/. И защо, когато българин в чуждестранен филмов екип спечели международна награда и извади скромно знаменце от джоба си, това трябва да бъде смятано за неуместно.

Или направо за кич, за проява на лош вкус, точно както мъжкото хоро в ледени води.

Знаменцето, което актьорът Маринов  показа по време на "Оскарите", направо разтърси някои от Фейсбук-коментаторите, на които явно това им е основната тема.

Има една особена порода обитатели на социалните мрежи, за които всяка демонстрация на национална принадлежност е кич. Или простотия.

Ако ядеш суши някъде по света, може да постнеш снимка и това ще се възприеме добре. Ако се снимаш пред Айфеловата кула или до Статуята на свободата - също. Ако се снимаш до американското, знаме, до това на Европейския съюз, които висят на десетки места с нужда и без нужда, нямаш проблем.

Ако вземаш "Оскар", макар и като част от екипа, и покажеш трибагреник, жална ти майка. Или ще те попитат "Абе, ти що го вееш това знаме, като си избягал от държавата, или ще те попитат "Абе ти да не си патрЕот /както е модерно да се пише напоследък в социалните мрежи, когато трябва да обидиш някого на тема нисък интелект/. А, гордееш се със страната си? Е, какъв повод за гордост имаш? Тази твоя държава си е за срам.

С последната точка впрочем съм съгласна. Срам ме е от държава, която спори за всеки свой национален празник със самата себе си и не може да реши празнува ли го, или не го празнува. И накрая решава да обяви за национален празник точно този, на който е била разделена на две 

Срам ме е от държава, чиито обитатели се отричат от знамето си, защото им е по-комфортно да се чувстват космополити, но не пропускат да сложат киселото зеле навреме.

Срам ме е и от държава, която развява флага си само по празници - след два дни ще видим обилно количество знамена и народни носии и по площадите, и в социалните мрежи. 

Всъщност знамето ни вече не значи нищо. Ние го обезценихме, развявайки чужди флагове, подлагайки се на чужди държави, продавайки суверенитета си за жълти стотинки. Какъв смисъл има да го веем, след като не правим нито стъпка, за да се превърне страната ни в едно по-добро място?

След като оставяме да ни превземе примирението с корупцията, отчуждението, емиграцията на хора, които биха могли да останат тук, ако в определен момент сме направили нещо смислено за страната си, вместо само да веем знамена. Знаме се вее лесно, промени се правят далеч по-трудно. Впрочем, когато не можеш да направиш промени, накарай хората да развеят знамето - помага! Е, поне ще забравят, че не си направил промените.

Неслучайно народът е казал "Да си развява байряка" и в този израз е вложил не много ласкавото "Прави каквото си ще и не мисли за последствията". В момента у нас една камара управляващи си развяват байряка, който за щастие не е национален, а лично техен, и ние не правим нищо по въпроса, но се вторачихме в единственото българско знаме, което се появи на "Оскарите". И което все пак показа, че ни има на картата не само като евтина дестинация за алкохолен туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай