Заселват зубри в Източните Родопи

Заселват зубри в Източните Родопи | StandartNews.com

Кърджали. Пет зубри, един от застрашените големи видове тревопасни, бяха докарани днес в дивечовъдния участък „Студен кладенец" в Източните Родопи. Това е първата стъпка от първата реинтродукция на зубри в Източните Родопи и един от акцентите на току-що започналия двегодишен проект „Дивият свят на Източните Родопи".

Проектът е по инициатива на фондация „Новото тракийско злато – България" (НТЗ). Осъществява се с партньорството на холандската организация АРК и Съюза на ловците и риболовците в България с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България".

Голямата цел на проекта е да се запази изключителната дива природа и нейните екосистеми в Източните Родопи, един от най-богатите на биоразнообразие райони в Европа и така да подкрепи кандидатурата му да стане една от десетте уникални европейски диви територии от световно значение в рамките на инициативата Rewilding Europe (Да върнем дивата природа в Европа). Това ще спомогне за поставянето на България на картата на Европа като привлекателна екотуристическа дестинация и ще подпомогне малкия местен бизнес да извлече икономически ползи от дивата природа. 

Зубрите първоначално ще бъдат държани в заграждение и след едногодишна успешна аклиматизация към българските условия ще бъдат пуснати в природата. През пролетта на 2014 г. туристи от България и чужбина ще бъдат насърчавани да посетят района, да видят зубрите, както и да се насладят на другите възможности за приятно прекарване, които предлага дивечовъдният участък „Студен кладенец" - наблюдаване и фотографиране на дива природа, туристически преходи, разходка с лодка в язовира и др. В дивечовъдния участък „Студен кладенец" е една от най-големите в Европа популации от свободно живеещи елени лопатари. Те вече се разселват и могат да бъдат видени и на други места в Източните Родопи.

Екипът на проекта е убеден, че зубърът ще бъде една от атракциите на „Студен кладенец" и един от новите символи на дивата природа в Източните Родопи наред с дивите коне тарпани, докарани от НТЗ в района на Крумовград през 2011 г., които вече успешно се приспособиха към родопската природа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай