Всички рисуват пеперуди

Изкуството е вечно, но аз се вълнувам от йогата и просветлението, казва Деница Атанасова

Всички рисуват пеперуди | StandartNews.com

Деница Атанасова няма навик да се опълчва срещу вятъра и да изпада в излишни приключения. "Пътят е целта", припомня мъдростта на Конфуций младата дама, която дирижира събитията и емоциите в Галерията за модерно изкуство на "Оборище" 10. "Независимо колко пъти падам, изправям се и вървя. Най-важното е да се смея, да съм положителна. Полезно е да си припомняме, че сме за кратко на земята и да изживяваме всеки миг максимално пълноценно", споделя източната философия съпругата на бизнесмена Красимир Гергов. Затова няма изненадани от желанията на Деница да бъде полезна. Преди броени дни тя обяви старта на поредния конкурс "Мост", като този път министерството на културата е патрон на арт платформата. Известни куратори ще бъдат в журито по традиция. "Важното е да представяме пред света съвременните ни художници", формулира Деница. Тя и екипът й са направили изложби на всеки от финалистите от миналата година. После са гастролирали в Истанбул, а победителката Антоанета Гълъбова триумфира в Лондон. От тамошни експерти е включена в топ 100 на най-обещаващите световни артисти на бъдещето. "Художниците имат необходимост да бъдат лансирани, а не от еднократна награда. Да я вземат и да ги забравят - в това няма смисъл", коментира Деница. Тя споделя, че галерията работи на пълни обороти и се издържа само от продажби - най-вече на графично изкуство на големите майстори и на най-известните съвременни художници.

"Купуват Дали, Хуан Миро, Деймиън Хърст, Марк Куин, Анди Уорхол... Всеки по-заможен човек предпочита да похарчи пари на шопинг за "Шанел", защото плаща за качеството. По същия начин е и в изкуството, въобще в целия лайф стайл. Повече познавам тенденциите по света, у нас хората вече не смеят да правят търгове. Но все по-активно инвестират в западно изкуство.

Неотдавна предложихме графична интерпретация на черепа на Деймиън Хърст - за 7000 лева. Няколко месеца по-късно в "Кристис" и "Сотбис" същата графика се продаде за 8000 паунда. Всички клиенти бяха доволни, разбира се. Искаха и още, но тиражът беше изчерпан - имаше 1500 отпечатъка. В момента е изключително модерно да се рисуват пеперуди - навсякъде са, където и да се обърнеш. Всички изследват връзката между човека, природата и изкуството. Въпреки че всеки задава отговори", коментира Деница.

Дъщерите на Деница и Красимир Гергов също са увлечени в задаването на въпроси, макар и съвсем по детски.

"Ситара не рисува много. Свири на пиано и цигулка, ходи на солфеж. Само на 5 е, но сама решава. Класиката я хвана от бебе. Беше на година и половина, когато я водихме на концерт - не мръдна, не мигна. Слуша Моцарт и Вивалди с огромно удоволствие. Наследила е музикалността от баща си, не е от мен. Нарая, която е на две, пък хвана боичките още на прощъпалника. Сега двете редят украси, пишат писма до Дядо Коледа. Но не са нито капризни, нито тропат с краче. Казвам им, че децата в Индия дори нямат играчки, но са много по-щастливи и по-здрави от българчетата. На фона на индийската пъстрота приличаме на затворници - в сиво и черно. Там всички са в ярки багри. А работят къртовски", разказва Деница. Тя всеки ден прави йога практики. Според нея те са панацеята за съвременния човек. Избира екологично чиста храна. Вегетарианка е. Не близва алкохол. Не докосва цигари. Не пие кафе. Два пъти в годината посещава прочутия йога университет в индийския град Мунгир. Нейната учителка тук, в България, е Ани Павлова - силна, енергична, светлина за всички, които я познават.

"Трябва да узреем за всичко това, иначе нямаме шанс. Или трябва да се прочистим, или сме изгубени. Стресът убива. Затова йогите слизат на земята - да внесат просветление. Дори кратката медитация вечер помага. Още повече, че хората, родени преди 2000 година, имат различни енергийни тела. Нашите канали не са пригодени за енергията, която Космосът в момента изпраща. Но добрата новина е, че вече почти всеки говори за хомеопатия, вегетарианство, йога", убедена е Деница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай