Вървим към нов свят: по-беден и ограничен в придвижванията 

* САЩ успяха отново да поставят Европа по-близо до себе си, което не се беше случвало от десетилетия, казва американският експерт д-р Самюел Шуберт

Вървим към нов свят: по-беден и ограничен в придвижванията  | StandartNews.com

* Западната подкрепа в Украйна е ясно послание и към Китай

* САЩ успяха отново да поставят Европа по-близо до себе си, което не се беше случвало от десетилетия, казва американският експерт д-р Самюел Шуберт

  Д-р Самюел Шуберт е ректор на виенския клон на реномирания университет „Уебстър“ и водещ американски експерт в областта на международните отношения, енергийната политика и Източна Европа. Завършил е политически науки в университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ. Работил е като консултант към ООН и Европейския парламент.Активен участник е в Американската асоциация за политически науки по проблемите на защита на културното наследство по време на конфликти.

- Как оценявате хода на специалната военна операция в Украйна? 

- Войната няма да е лесна за Русия, не че ще я загуби, но ще й бъдат нужни големи количества нова военна техника, могат да се появят производствени и финансови напрежения, особено като се има предвид, че възстановяването на загубите в условията на наложените от Запада неимоверни санкции и търговско ембарго ще е изключително трудно.

- Какви могат да бъдат глобалните последици?

- Западните ръководители са убедени, че в течение на следващите шест месеца загубите на бойното поле в Украйна могат да предизвикат сериозни политически, икономически и военни последици, които да върнат Русия десетилетия назад.

Но от друга страна, има вероятност войната да консолидира властта и да предизвика отказване от либерализма, което да доведе до нов идеологически конфликт и до невиждана за последните 20 г. идеологическа поляризация в света.

Днес САЩ успяха отново да поставят Европа по-близо до себе си, което не се беше случвало от десетилетия насам.

- САЩ отново заеха мястото на безспорен лидер в Западния свят. Какво е бъдещето на Европа?

- Новото единство не е безупречно и европейците не са станали абсолютно надеждни и верни партньори на САЩ, но американците използваха войната в Украйна за затягане на трансатлантическото единство и консолидацията против Русия.

Преди 30 години, след разпада на СССР, Западът създаде нова, еднополярна система в международните отношения и САЩ за известно време я оглавиха.

Но през последните 10-15 години се появиха и други сили, най-вече Китай. Днес имаме съвсем нова ситуация в света, в която два водещи във военно отношение играча, САЩ и Русия, си разменят удари на територията на Украйна и трети ключов играч, Китай, който стои зад оградата и гледа какво става. Свидетели сме на зараждането на нов биполярен свят - от една страна САЩ, Европа и части от Индийско-тихоокеанския регион и част от Африка, от друга страна, голяма част от евро-азиатския континент от Урал до Южнокитайско море, който все още не е обединена сила, но е голям блок, в който по-голямата територия принадлежи на Русия, а по-голямата икономическа сила - на Китай.

С помощта на Русия Китай ще се стреми да се откъсне от зависимостта на САЩ и ЕС, които създават и контролират правилата в съвременната система на международна търговия. 

- Как ще се отразят днешните събития на Китай?

- Всеки опит на Китай да създаде нов „път на коприната“ по територията на Русия към Европа е обречен на провал. Под натиска на САЩ ЕС няма да е съгласен да развива търговия с Китай по път, който прекосява Русия и това ще бъде голяма загуба за Китай. 

- Ще може ли светът и в бъдеще да съществува по правилата, установени от Запада през последните 20 - 30 години?

- Не, това вече няма да е възможно. Стана ясно, че Русия и Китай се вклиниха със своите държавни компании в един либерален световен търговски модел.

Те изкривиха свободната конкуренция и се оказаха с по-големи приемущества, затова през следващите годни ще бъдат наложени сериозни ограничения на гиганти като Хуауей, Газпром и др.

- Големите западни концерни също не са особено добър пример за лоялна конкуренция.

- Да, но са частни и за това са по-добри. Безспорно, могат да влияят на държавата и да я корумпират, но нивото е друго. Частните концерни се ръководят единствено от интереса за печалба, докато държавните се съобразяват и с интересите на държавата. 

- Да се върнем на Русия. Какви планове крои Путин?

- Той не е нов субект на международната сцена, очевидно е амбициран да събере отново териториите на бившия СССР и да осъществи национализация и държавен контрол върху природните ресурси на Русия и върху по-големите стопански предприятия. Това би позволило на Русия да контролира една немалка част от световната икономика и най-вече да дава тон на световните пазари на нефт, газ и някои важни метали.Когато Путин дойде на власт, той бе обграден от образовани и мислещи кадри, изповядващи либералната икономика. Сега вече ги няма.

През последните 10 години той се заобиколи с лица, които обърнаха политиката на Русия вместо на Запад - на Изток с акцент върху евроазиатското пространство, политика, характерна за континентална сила, противостояща на Запада.

Той счита, че украинците не са отделен народ и трябва отново да бъдат интегрирани. Тези възгледи вървят ръка за ръка с дългосрочните интереси на Русия от времето на руските царе и войните с Отоманската империя за излаза на топли морета. Затова и Крим има ключово значение за Русия, също Сирия, където създадоха военно-морска и военно-въздушна база в източното Средиземноморие. 

Още с построяването на Северен поток-1 и с присъединяването на Крим, Русия показа, че е решена да премахне зависимостта си от Украйна. Сега, ако Русия бъде принудена да прекрати военната операция, Украйна със сигурност ще влезе в НАТО или най-малкото ще продължи да развива изключително тясно военно сътрудничество със Запада.

- Участието и присъствието на САЩ и НАТО на страната на Украйна е очевидно от години насам.

- Да, но не в такава степен както днес по време на военните действия. 

- Всъщност защо САЩ и НАТО така ревностно поддържат и помагат на Украйна във военно отношение? 

- Ясно защо. САЩ и Западът трябваше да реагира на тази експанзия, но те решиха да не участват пряко, а да оказват максимална помощ с оръжие и всички други средства, за да може Украйна да се отбранява и да се бори за своята свобода срещу една зла, нелиберална ядрена сила в защита на ценностите на западните либерални общества. Ако никой не се противопостави на Русия, тя ще погази правилата и светът ще стане неузнаваемо различен и ще се чудим какво да правим следващите 20 години. Дори днес вече светът е различен от вчера.

- Какво е новото?

- След утихването на войната светът в резултат на санкциите срещу Русия ще бъде икономически по-малък, световната търговия ще бъде много по-ограничена. 

Хранителните стоки ще бъдат много по-скъпи. Всички изделия, които съдържат метали, особено титан, чийто добив на 40% се осъществява в Украйна, ще бъдат много по-скъпи. 

- Днешният ангажимент на САЩ и НАТО в Украйна какво послание е към Китай?

- Еднозначно: ако реши да анексира Тайван с военна сила, ще трябва, подобно на Русия, да заплати висока цена. В Тайван още по-лесно ще могат да се вкарват оръжия с кораби и самолети - по-бързо и в по-големи количества, той е остров. В Близкия изток, Африка или Азия американските интереси са много по-малки, техният относителен дял и значение в западната икономика е нищожен в сравнение с империи като Китай и Русия. В насърчаването на демокрацията чрез финансиране на опозиционни групи САЩ вече няма да имат силата да се разгърнат на толкова широк фронт по света.

- Считате, че САЩ ще се концентрират върху Украйна и Тайван?

- Те вече са се концентрирали, снабдявайки Украйна със съвременни оръжейни системи, с всеки изминат ден все повече и по-модерни.

- Каква е подкрепата на американското общество за тази политика на президента Байдън?

- Тя е насочена преди всичко към обвързване на ЕС със САЩ.

Вътре в страната обществото е силно разделено и противопоставено. Ще има нужда от по-продължително време, докато се преодолеят щетите от последните години. По принцип тази политика би трябвало да служи за обединяване на американското общество, но за сега не виждам такъв резултат. 

- Ако световната търговия спадне, страни като САЩ, Япония, Германия, които са големи експортьори, но едновременно и големи импортьори ще бъдат силно засегнати, ще понесат сериозни загуби и ще понижат своето жизнено равнище и богатство?

- Безспорно, това е повече от ясно. Днешният свят, с малки изключения, се крепи на международната търговия. Ако Русия изпадне от тази картина, загубите за Запада ще бъдат огромни, световната икономика ще се срути на 50%. Страните ще трябва да се преструктурират в нови групи, в нови взаимоотношения, да се преориентират към нови, по-високотехнологични отрасли.Промените ще бъдат фундаментални. Вървим към по-беден, по-ограничен в придвижванията свят. Няма да е както до сега и едва ли скоро ще се възстанови. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай