Понеделник,

Вървим към нов свят: по-беден и ограничен в придвижванията 

От: Бойчо Дамянов, Виена  -
2873
Вървим към нов свят: по-беден и ограничен в придвижванията 
A
A
A

* Западната подкрепа в Украйна е ясно послание и към Китай

* САЩ успяха отново да поставят Европа по-близо до себе си, което не се беше случвало от десетилетия, казва американският експерт д-р Самюел Шуберт

  Д-р Самюел Шуберт е ректор на виенския клон на реномирания университет „Уебстър“ и водещ американски експерт в областта на международните отношения, енергийната политика и Източна Европа. Завършил е политически науки в университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ. Работил е като консултант към ООН и Европейския парламент.Активен участник е в Американската асоциация за политически науки по проблемите на защита на културното наследство по време на конфликти.

- Как оценявате хода на специалната военна операция в Украйна? 

- Войната няма да е лесна за Русия, не че ще я загуби, но ще й бъдат нужни големи количества нова военна техника, могат да се появят производствени и финансови напрежения, особено като се има предвид, че възстановяването на загубите в условията на наложените от Запада неимоверни санкции и търговско ембарго ще е изключително трудно.

- Какви могат да бъдат глобалните последици?

- Западните ръководители са убедени, че в течение на следващите шест месеца загубите на бойното поле в Украйна могат да предизвикат сериозни политически, икономически и военни последици, които да върнат Русия десетилетия назад.

Но от друга страна, има вероятност войната да консолидира властта и да предизвика отказване от либерализма, което да доведе до нов идеологически конфликт и до невиждана за последните 20 г. идеологическа поляризация в света.

Днес САЩ успяха отново да поставят Европа по-близо до себе си, което не се беше случвало от десетилетия насам.

- САЩ отново заеха мястото на безспорен лидер в Западния свят. Какво е бъдещето на Европа?

- Новото единство не е безупречно и европейците не са станали абсолютно надеждни и верни партньори на САЩ, но американците използваха войната в Украйна за затягане на трансатлантическото единство и консолидацията против Русия.

Преди 30 години, след разпада на СССР, Западът създаде нова, еднополярна система в международните отношения и САЩ за известно време я оглавиха.

Но през последните 10-15 години се появиха и други сили, най-вече Китай. Днес имаме съвсем нова ситуация в света, в която два водещи във военно отношение играча, САЩ и Русия, си разменят удари на територията на Украйна и трети ключов играч, Китай, който стои зад оградата и гледа какво става. Свидетели сме на зараждането на нов биполярен свят - от една страна САЩ, Европа и части от Индийско-тихоокеанския регион и част от Африка, от друга страна, голяма част от евро-азиатския континент от Урал до Южнокитайско море, който все още не е обединена сила, но е голям блок, в който по-голямата територия принадлежи на Русия, а по-голямата икономическа сила - на Китай.

С помощта на Русия Китай ще се стреми да се откъсне от зависимостта на САЩ и ЕС, които създават и контролират правилата в съвременната система на международна търговия. 

- Как ще се отразят днешните събития на Китай?

- Всеки опит на Китай да създаде нов „път на коприната“ по територията на Русия към Европа е обречен на провал. Под натиска на САЩ ЕС няма да е съгласен да развива търговия с Китай по път, който прекосява Русия и това ще бъде голяма загуба за Китай. 

- Ще може ли светът и в бъдеще да съществува по правилата, установени от Запада през последните 20 - 30 години?

- Не, това вече няма да е възможно. Стана ясно, че Русия и Китай се вклиниха със своите държавни компании в един либерален световен търговски модел.

Те изкривиха свободната конкуренция и се оказаха с по-големи приемущества, затова през следващите годни ще бъдат наложени сериозни ограничения на гиганти като Хуауей, Газпром и др.

- Големите западни концерни също не са особено добър пример за лоялна конкуренция.

- Да, но са частни и за това са по-добри. Безспорно, могат да влияят на държавата и да я корумпират, но нивото е друго. Частните концерни се ръководят единствено от интереса за печалба, докато държавните се съобразяват и с интересите на държавата. 

- Да се върнем на Русия. Какви планове крои Путин?

- Той не е нов субект на международната сцена, очевидно е амбициран да събере отново териториите на бившия СССР и да осъществи национализация и държавен контрол върху природните ресурси на Русия и върху по-големите стопански предприятия. Това би позволило на Русия да контролира една немалка част от световната икономика и най-вече да дава тон на световните пазари на нефт, газ и някои важни метали.Когато Путин дойде на власт, той бе обграден от образовани и мислещи кадри, изповядващи либералната икономика. Сега вече ги няма.

През последните 10 години той се заобиколи с лица, които обърнаха политиката на Русия вместо на Запад - на Изток с акцент върху евроазиатското пространство, политика, характерна за континентална сила, противостояща на Запада.

Той счита, че украинците не са отделен народ и трябва отново да бъдат интегрирани. Тези възгледи вървят ръка за ръка с дългосрочните интереси на Русия от времето на руските царе и войните с Отоманската империя за излаза на топли морета. Затова и Крим има ключово значение за Русия, също Сирия, където създадоха военно-морска и военно-въздушна база в източното Средиземноморие. 

Още с построяването на Северен поток-1 и с присъединяването на Крим, Русия показа, че е решена да премахне зависимостта си от Украйна. Сега, ако Русия бъде принудена да прекрати военната операция, Украйна със сигурност ще влезе в НАТО или най-малкото ще продължи да развива изключително тясно военно сътрудничество със Запада.

- Участието и присъствието на САЩ и НАТО на страната на Украйна е очевидно от години насам.

- Да, но не в такава степен както днес по време на военните действия. 

- Всъщност защо САЩ и НАТО така ревностно поддържат и помагат на Украйна във военно отношение? 

- Ясно защо. САЩ и Западът трябваше да реагира на тази експанзия, но те решиха да не участват пряко, а да оказват максимална помощ с оръжие и всички други средства, за да може Украйна да се отбранява и да се бори за своята свобода срещу една зла, нелиберална ядрена сила в защита на ценностите на западните либерални общества. Ако никой не се противопостави на Русия, тя ще погази правилата и светът ще стане неузнаваемо различен и ще се чудим какво да правим следващите 20 години. Дори днес вече светът е различен от вчера.

- Какво е новото?

- След утихването на войната светът в резултат на санкциите срещу Русия ще бъде икономически по-малък, световната търговия ще бъде много по-ограничена. 

Хранителните стоки ще бъдат много по-скъпи. Всички изделия, които съдържат метали, особено титан, чийто добив на 40% се осъществява в Украйна, ще бъдат много по-скъпи. 

- Днешният ангажимент на САЩ и НАТО в Украйна какво послание е към Китай?

- Еднозначно: ако реши да анексира Тайван с военна сила, ще трябва, подобно на Русия, да заплати висока цена. В Тайван още по-лесно ще могат да се вкарват оръжия с кораби и самолети - по-бързо и в по-големи количества, той е остров. В Близкия изток, Африка или Азия американските интереси са много по-малки, техният относителен дял и значение в западната икономика е нищожен в сравнение с империи като Китай и Русия. В насърчаването на демокрацията чрез финансиране на опозиционни групи САЩ вече няма да имат силата да се разгърнат на толкова широк фронт по света.

- Считате, че САЩ ще се концентрират върху Украйна и Тайван?

- Те вече са се концентрирали, снабдявайки Украйна със съвременни оръжейни системи, с всеки изминат ден все повече и по-модерни.

- Каква е подкрепата на американското общество за тази политика на президента Байдън?

- Тя е насочена преди всичко към обвързване на ЕС със САЩ.

Вътре в страната обществото е силно разделено и противопоставено. Ще има нужда от по-продължително време, докато се преодолеят щетите от последните години. По принцип тази политика би трябвало да служи за обединяване на американското общество, но за сега не виждам такъв резултат. 

- Ако световната търговия спадне, страни като САЩ, Япония, Германия, които са големи експортьори, но едновременно и големи импортьори ще бъдат силно засегнати, ще понесат сериозни загуби и ще понижат своето жизнено равнище и богатство?

- Безспорно, това е повече от ясно. Днешният свят, с малки изключения, се крепи на международната търговия. Ако Русия изпадне от тази картина, загубите за Запада ще бъдат огромни, световната икономика ще се срути на 50%. Страните ще трябва да се преструктурират в нови групи, в нови взаимоотношения, да се преориентират към нови, по-високотехнологични отрасли.Промените ще бъдат фундаментални. Вървим към по-беден, по-ограничен в придвижванията свят. Няма да е както до сега и едва ли скоро ще се възстанови. 


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички