Сряда,

Ватикана показа костите на св. Петър

От: Failed to load user -
1945
Ватикана показа костите на св. Петър
A
A
A

Ватикана. За пръв път мощите, за които се смята, че може би са на свети Петър, бяха изложени публично във Ватикана в неделя, предаде АП.

Публичната експозиция стана с тържествена церемония в присъствието на папа Франциск, който се помоли пред тях и ги благослови с тамян.

Така беше ознаменуван краят на Годината на вярата, обявена през октомври 2012 г. от папа Бенедикт XVI и съпроводена с много чествания на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Поклонници се стекоха пред гроба, за който се смята, че там са положени тленните останки на апостол Петър, както и пред гробовете на редица глави на римокатолическата църква.

Мощите на свети Петър са открити при разкопки през 1940 г. при понтификата на папа Пий XII в некропол, построен под базиликата "Св. Петър".

Костите са увити в тъкан в пурпурен цвят, бродирана със златен конец. Римските папи никога не са удостоверявали, че са автентични. Тестове през 50-те и 60-те години на миналия век обаче показаха, че е много вероятно да става въпрос за мощите на свети Петър. Тъй като няма органична тъкан, която да може да бъде свързана с него, това все пак си остават предположения.

Според преданието, апостол Петър е бил разпънат на кръст, а на мястото, където се предполага, че е бил погребан, е издигната базиликата "Св. Петър" във Ватикана.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията