Вълчи глад за пица? По-добре психиатър!

Апетитът за въглехидрати е предвестник на депресията

Вълчи глад за пица? По-добре психиатър! | StandartNews.com

Щастието минава през стомаха - не само на мъжете. Вкусното ястие често е лек за мрачното настроение. Но ако на лицето ви грейва широка усмивка всеки път, когато ви сервират голяма купа спагети, не бързайте да се радвате, предупреждават от "Yahoo". Гладът за въглехидрати е предвестник на депресията. Това сочат резултатите от 12-годишното проучване на д-р Майкъл Лукас от Харвардското училище за обществено здраве. Възглехидратите са безценен източник на глюкоза. Те обаче се крият не само в пиците и тортите, а и в по-здравословните пълнозърнести храни, както и в плодовете, напомнят учените.

Какво показват данните на д-р Лукас?

В проучването му са се включили над 43 000 жени, без признаци на депресия. След като задълбочено изследвал хранителните навици на участничките и им направил специални кръвни тестове, стигнал до извода, че жените, които обичат червено месо и тестени изделия, са с 30-40% по-предразположени към депресии, отколкото останалите. И за тъгата обаче има лек в хладилника - в "белия списък" на д-р Лукас влизат зехтинът, кафето, виното и рибата, които хем оправят настроението, хем подсилват имунитета.

"Черен списък" пък са подредили испански учени, които изследвали храните, заради които униваме. Според тях, богатите на трансмазнини манджи изстрелват риска от депресия с близо 50% нагоре. В топ 10 на най-големите вредили се оказват

дъвчащите бонбони, чипсът, шоколадовите десертчета

малотрайните колбаси и мазното месо, майонезата и зърнените закуски. Сред "лошите" са и газираното и твърдият алкохол. И испанският екип определя зехтина като антидепресант номер 1 благодарение на мононаситените мазнини, които се съдържат в маслиновото масло. И съветва, ако искате да избегнете лошото настроение и депресивните състояния, да включите в менюто си повече пресни плодове и зеленчуци, кафяв ориз, фасул, грах и леща. Сьомгата и бялата риба също биха ви помогнали, тъй като са богати на белтъци и есенциални мастни киселини. Същото важи и за пуешкото месо, ментата, джинджифила, маточината и сибирския женшен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай