В Загреб лекуват разбити сърца

Музеят на прекъснатите връзки в столицата на Хърватска е суперхит сред туристите

В Загреб лекуват разбити сърца | StandartNews.com

От векове наред Загреб е изпълнен с култура и забавления. Неслучайно хора от всякаква възраст и националност обожават хърватската столица. Само в центъра има 18 музея и шест галерии. Повечето от тях се намират на романтични каменни улици, осветявани от газови лампи във вечерните часове. Днес ще ви заведем на едно необикновено място в стария Горни град. Това е Музеят на прекъснатите връзки, който няма аналог в света.

Къде отиват разбитите сърца? Това попита Уитни Хюстън в хита си от 1984 г. "Where do broken hearts go". Вече е ясен адресът, на който натъжените души могат да получат утеха - ул. "Кирил и Методий" 2 в стария град на Загреб. Там се намира единственият в света Музей на прекъснатите връзки. От октомври 2010 г. пътуващата дотогава експозиция е пуснала котва

на две крачки от църквата Свети Марк

и сградите на парламента и правителството.

"Все още имаме пътуващи изложби. Неотдавна бяхме в Колорадо, а преди това във Франция и Англия", казва Ивана Дружетич, мениджър на колекцията. И добавя, че музеят обогатява експонатите си всяка седмица с няколко вещи, идващи от цял свят. Всъщност необичайното място представлява колекция от вещи и истории, свързани с хора, с които сме се разминали по различни причини. Едни от тях са напуснали този свят, с други сме се разделили, а трети са напуснали живота ни.

Мястото за утеха работи всеки ден от 9. През лятото затваря в 22.30, а от октомври до май с час и половина по-рано. Срещу 25 куни (малко повече от 3 евро) можете да станете свидетели на драми от всички континенти и да видите съпътстващите ги вещи. Експонатите са изложени в 8 тематични помещения - "страст", "любов", "история", "загуба", "сватба"... Над всяка вещ има кратка хронология, но без името на човека, а само с града и държавата, откъдето са изпратени. Някои случки предизвикват тъга, други - усмивка, а пред някои експонати истеричният смях е неминуем.

"С тази ютия изгладих сватбения си панталон. Сега остана само тя", разказва норвежец, изпратил домакинското съоръжение в Загреб, за да се отърве от неприятните спомени. Над комплект за бръснене мъж от Загреб е написал: "Тя ми го подари за рождения ден. Използвал съм го няколко пъти, но го запазих. Запознахме се, когато тя бе на 17, а аз на 27 - женен с 3 деца. Скъсахме след десет години. Надявам се никога да не разбере, че е била единственият човек, когото съм обичал. Днес е омъжена и има дъщеря. Мисля, че не ме обича вече".

История от Сплит е посветена на интимен мъжки шампоан

"След като приключи връзката с него, майка ми използваше въпросната козметика за миене на прозорци. Твърди, че върши страхотна работа".

Всъщност авторите на концепцията създават това необикновено място, за да могат хората да намерят утеха, след като изпратят вещ, която им напомня за прекъснатата връзка. Според кураторите това е креативен начин за слагане на край на отношения.

"Има хора, които ни ги изпращат, защото не искат да са им в къщата. Просто се стремят да забравят. За други пък това си е ритуал", казва Ивана Дружетич. Тя споделя, че понякога музеят получава странни "обекти" - или пък обикновени предмети, съпроводени с необикновени истории.

В музея може да се натъкнете на часовници, плюшени играчки, играчки за възрастни. Парче стъкло е изложено на една от стените. "В края на връзката ни тъгата и болката се отприщиха. Емоционалната сила бе толкова голяма, че помете два прозореца и една входна врата", разказва германец. "Най-странната вещ, която получихме, бе тостер. Изпрати ни го жена от САЩ, която ни написа, че като е напуснала приятеля си, му е взела тостера, за да няма с какво да си припича филийки", добавя Ивана.

В музея имат 1000 експоната, като съвсем малка част са изложени. Останалите се използват по време на пътуващите вернисажи.

В Музея на прекъснатите връзки утеха намира всеки. Желаещите трябва да посетят уеб страницата му brokenships.com, където могат да попълнят формуляр. Анонимно е. И всеки предмет да бъде придружен от интересна изповед.

"Това място е за воайори", сподели на излизане объркано младо момиче. Не смятам, че има нещо воайорско да надникнеш в чужда история, разказана за утеха. Усещането в музея е необичайно като самия него. Мнозина казват, че след разходката из залите подсъзнателно са скъсали с нещо, тормозило ги дълго време. Така че грешка няма. Разбитите сърца се лекуват в Загреб

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай